Fibre-asiakaslehti 2021/2022

2020

RAKENTAMINEN

8/2020

BIOTUOTETEHTAAN TOTEUTUSSUUNNITTELU ALKAA

12/2020

Uusi tehdas jatkaa tuotantoa saumattomasti

YMPÄRISTÖ- JA VESITALOUSLUVAT

EKOSYSTEEMI MAHDOLLISTAA JATKOJALOSTUKSEN Biotuotetehdaskonseptissa tehtaan lähettyville sijoittuvat kumppaniyritykset ja niiden kanssa muodostettu ekosys- teemi mahdollistavat sellun ja sivuvirtojen hyödyntämisen ja jalostamisen paikan päällä. Yritysekosysteemi kehittyy ajan myötä ja voi laajentua hyvinkin pitkään. Kuten Äänekoskella, myös Kemissä bio- tuotetehdas on ydin, jonka yhteyteen ja ympärille odo- tetaan lisää biotuotteisiin keskittyvää pilotointia ja uusia toimijoita. Kemin uuden biotuotetehtaan kanssa samassa integraa- tissa toimii jo nyt Metsä Boardin kartonkitehdas. Myös Äänekosken biotuotetehtaan naapurissa toimii Metsä Boardin kartonkitehdas. Lisäksi Äänekosken alueella on muun muassa tekstiilikuitukoetehdas sekä 3D-kuitutuot- teita valmistava koelaitos, ja sinne suunnitellaan metano- lin puhdistuslaitosta. ”Tulevaisuudessa ekosysteemiin voi tulla ihan uuden- laisiakin toimijoita, jotka jalostavat sellua tai sivuvirtoja paikan päällä. Kemissä otetaan vasta ensiaskelia, mutta siellä voidaan hyödyntää Äänekosken kokemuksia. Tai sitten Kemiin tulee jotain ihan uusia avauksia”, arvioi Pe- hu-Lehtonen, joka näkee mielenkiintoisia mahdollisuuk- sia esimerkiksi hiilidioksidissa. ”Hiilidioksidia voidaan käyttää raaka-aineena jossain muussa kemikaalissa tai energiavarastona. Uusiutuvasta raaka-aineesta peräisin oleva hiilidioksidi saattaa olla hyvä raaka-ainelähde tulevaisuuden energiantuotannossa.” Puun kuorestakin voidaan tulevaisuudessa saada kor- keamman jalostusasteen tuotteita kuin pelkästään ener- giaa korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Metsä Fibre tut- kii aihetta yhteistyössä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. ”Kuoresta voidaan valmistaa erilaisia energiatuotteita. Niiden lisäksi on tutkittu muun muassa tanniinien ero- tusta, ja yhdessä teräsyhtiöiden kanssa tutkitaan, voisiko kuori olla koksin raaka-aine. Kysymys on siitä, mikä on jalostusketjun kannalta kiinnostavaa.”

2021

11.2.2021

INVESTOINTIPÄÄTÖS, TEHTAAN RAKENTAMINEN ALKAA

Q3/2021

Kun Kemin uusi biotuotetehdas aloittaa tuotantonsa loppuvuoden 2023 aikana, vanha tehdas ajetaan samalla alas. Toimituksiin vaihto ei vaikuta. Uuden tehtaan lisäkapasiteetti on jo varattavissa.

PÄÄLAITEASENNUKSET ALKAVAT

ASENTAMINEN

2022

Q3/2022

UUSI 110 KV -SÄHKÖLINJA VALTAKUNNAN VERKKOON VALMIS

Q4/2022

SATAMAVARASTON RAKENNUSTYÖT VALMISTUVAT

Kemin uuden biotuotetehtaan käynnistää sama henkilös- tö, joka pysäyttää vanhan tehtaan toiminnot. Tuotantoon vaihdon ennakoidaan aiheuttavan ainoastaan lyhyen, noin viikon mittaisen katkon. Toimitusvarmuuteen sen ei an- neta vaikuttaa, vakuuttaa Metsä Fibren myynti- ja asiak- kuusjohtaja Ari Harmaala . ”Tuotannon siirtyminen uuteen biotuotetehtaaseen ta- pahtuu saumattomasti vuoden 2023 kolmannella kvar- taalilla, eikä se aiheuta katkoksia toimituksiin asiakkail- lemme. Täysi tuotantokapasiteetti saavutetaan vuoden kuluessa tehtaan käynnistymisestä”, Harmaala sanoo. Suurin muutos Metsä Fibren asiakkaiden näkökulmasta tulee olemaan kapasiteetin kasvu. Kemin uusi biotuote- tehdas tulee 1,5 miljoonan tonnin vuotuisella selluntuo- tannollaan olemaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava tuotantolaitos. Kokonaistuotannosta ha- vusellun osuus tulee olemaan noin 1 020 000 tonnia ja koivusellun osuus noin 300 000 tonnia. “Tuotantokapasiteetin kasvu Kemissä merkitsee sitä, että markkinasellukapasiteettimme kasvaa 800 000 tonnia ha- vusellussa ja 100 000 tonnia lehtipuusellussa.” Vaikka tuotantomäärät kasvavat, maailman ympäris- tötehokkain biotuotetehdas tulee tuottamaan laadukasta sellua aiempaa kustannustehokkaammin. ”Investoimme prosessiin ja laitteisiin, jotta pystymme parantamaan sekä sellun valmistuksen ympäristösuori- tuskykyä että kustannustehokkuutta, ja siten palvelemaan asiakkaitamme paremmin”, Harmaala kertoo.

Rakennustyöt etenevät määrätietoisesti kohti uuden biotuotetehtaan käynnistämistä vuoden 2023 kolmannella kvartaalilla.

Q4/2022

SAHANSAARENKADUN YKSITYISRAIDE KÄYTTÖKUNNOSSA

2023

Q1/2023

BIOTUOTETEHTAAN KOEKÄYTTÖ ALKAA

KÄYNNISTÄMINEN

Q3/2023

VANHAN TEHTAAN PYSÄYTTÄMINEN

Q3/2023

BIOTUOTETEHTAAN KÄYNNISTÄMINEN

2024

Q1/2024

VANHAN TEHTAAN PURKAMINEN ALKAA

Kaija Pehu-Lehtonen Metsä Fibren liiketoiminnan kehitysjohtaja. Hän on ollut mukana yhtiön biotuoteteh- daskonseptin kehityksessä alusta saakka.

Q3/2024

BIOTUOTETEHDAS TÄYDESSÄ TUOTANNOSSA

2025

14

15

Powered by