Fossiiliton tuotanto lähenee Resurssitehokkuuden parantaminen, investoinnit uusimpaan teknologiaan sekä sellutehtaiden ja sahojen synergia vievät Metsä Fibreä kohti fossiilitonta tuotantoa.
SILJA EISTO
Metsä Fibren sellutehtaiden ja sahojen tuotannon käyt- tämät polttoaineet tulevat olemaan täysin fossiilittomia vuoteen 2030 mennessä. Jo nyt sahojen ja sellutehtaiden tuotanto on 96 prosenttisesti fossiilitonta. Investoinnit uuteen ovat merkittävässä roolissa tavoit- teen saavuttamisessa. ”Keskeisiä investointejamme fossiilittoman tuotannon saavuttamiseksi ovat Kemin biotuotetehtaan ja Rauman sahan hankkeet”, kertoo Metsä Fibren kestävän kehityk- sen päällikkö Marko Ruottinen . Kuten Äänekosken biotuotetehtaan, myös Kemin uu- den tehtaan tuotanto tulee olemaan alusta pitäen fossii- liton, ja siellä käytetään vain biopohjaisia polttoaineita. Myös Joutsenon sellutehdas toimii jo nyt normaalituo- tannossa ilman fossiilisia polttoaineita. SYNERGIAHYÖDYT KÄYTTÖÖN Myös Metsä Fibren sellutehtaiden ja sahojen synergia vie kohti fossiilitonta tuotantoa. Raumalle vuonna 2022 valmistuva saha saa lämpöenergiaa ja sähköä samassa integraatissa toimivan sellutehtaan ylijäämäenergiasta. Uusi saha mahdollistaa myös sellutehtaan toiminnan tulevaisuudessa ilman fossiilisia polttoaineita. ”Tällä hetkellä Rauman sellutehtaan meesauunilla käytetään fossiilista polttoainetta. Kun uusi saha val- mistuu, voidaan tuotannon sivutuotteita hyödyntää teh- taan meesauunin biopolttoaineena. Tämä edellyttää kui- tenkin lisäinvestointeja”, Ruottinen sanoo. Vuoteen 2030 mennessä myös esimerkiksi Rauman ja Joutsenon sellutehtaan huoltoseisokkien jälkeisissä
ylösajoissa käytettävät fossiiliset polttoaineet on kor- vattu fossiilittomilla polttoaineilla.
YTIMENÄ RESURSSITEHOKKUUS Tuotannon hiilijalanjäljen kannalta olennaista on fos- siilittoman tuotannon lisäksi tuotantolaitosten resurs- sitehokkuuden varmistaminen. ”Tehtaat ja prosessit rakennetaan mahdollisimman resurssitehokkaiksi, kaikki raaka-aineet hyödynnetään täysimääräisesti ja kemikaaleja käytetään mahdollisim- man vähän”, Ruottinen luettelee. Resurssitehokkuuden jatkuva parantaminen on keskei- nen kriteeri uusissa hankkeissa ja ylläpitoinvestoinneissa. ”Yhtenä tavoitteenamme on vedenkulutuksen vähen- täminen, mikä osaltaan parantaa energiatehokkuutta.” Investoinnit, innovointi ja uuden teknologian hyö- dyntäminen parantavat tehtaiden ympäristö-, energia- ja resurssitehokkuutta. Esimerkiksi, tuotannossa tarvittavat kemikaalit kier- rätetään tehokkaasti, ja tuotannon sivuvirroista valmis- tetaan bioenergiaa sekä osa tuotannossa tarvittavista kemikaaleista. Myös tuotannon sekundäärilämpö hyö- dynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Metsä Fibren sellutehtaiden sähköomavaraisuus on noin 170 prosenttia. Se vastaa kahdeksaa prosenttia uu- siutuvista energialähteistä Suomessa valtakunnallisesti tuotetusta sähköstä. ”Sähköomavaraisuus on yksi osoitus toimintamme re- surssitehokkuudesta, ja tavoitteenamme on maksimoida ulosmyytävän bioenergian määrä.”
Marko Ruottinen Metsä Fibren kestävän kehityksen päällikkö.
17
Powered by FlippingBook