Sellua autojen osiin
Miltä kuulostaisi, jos auton penkkejä ja muita muoviosia valmistettaisiin osittain sellusta? Kiitos EU-rahoitteisen Biomotive-projektin, se saattaa olla totta lähitulevaisuudessa.
JENNY BELITZ-HENRIKSSON
Metsä Fibre on ollut mukana vuonna 2017 käynnisty- neessä EU-rahoitteisessa Biomotive-projektissa, jossa on tutkittu sellukuitujen soveltuvuutta autojen osiin ke- hitettäviin ympäristöystävällisempiin komposiittima- teriaaleihin. Yhtiön tutkimuskumppanina on toimi- nut saksalainen Thüringisches Institut für Textil- und Kunststoff-Forschung (TITK). ”Tutkimus- ja kehitystyömme pohjautuu yhteistyöhön ja kumppaneihin, joilla on parhaat tutkimusvalmiudet. TITK on ollut meille hyvä strateginen partneri, jonka kanssa olemme tehneet uuteen tekstiilikuituprosessiin liittyvää tutkimustyötä”, kertoo Metsä Fibren tutkimus- johtaja Anna Suurnäkki . Rudolstadtissa, Thüringenin osavaltiossa Saksassa si- jaitseva TITK on yksi maan kaikkiaan 130 teollisuustut- kimuslaitoksesta. Oman alueensa suurin laitos on kes- keinen toimija yliopistojen ulkopuolella tapahtuvassa tutkimuksessa Saksassa. TITK:n noin 200 hengen tiimiin kuuluu tutkijoita, laboratorioteknikkoja, teknistä hen- kilökuntaa ja myyntipuolen väkeä. ”On ollut ilo olla mukana kehittämässä ympäristöys- tävällisempiä, biopohjaisia polyuretaani- ja kuitumate- riaaleja autoteollisuudelle. Kumppanuus Metsä Fibren kanssa on ollut todella tiivis”, sanoo TITK:ssa projekti- päällikkönä työskentelevä Marcus Krieg . Metsä Fibre on toimittanut Biomotive-projektissa tarvittavan sellun ja TITK on antanut panoksensa sel- lupohjaisen tekstiilikuidun valmistusmenetelmän op- timointiin sekä sellupohjaisten komposiittimateriaali- en kehittämiseen. ”Paperisellu raaka-aineena ja projektissa käyttämäm- me liuotin olivat meille uusia, mutta onnistuimme työs- sämme”, Krieg sanoo.
innovoida ja tehdä aktiivista tutkimus- ja kehitystyö- tä eri kumppanien kanssa valituissa tulevaisuuden ai- heissa. ”Tartumme avoimin mielin uusiin haasteisiin, joita nykyisten ja tulevaisuuden sellupohjaisten tuotteiden kehitystarpeet tarjoavat. Aktiivisella kehitystyöllä on runsaasti mahdollisuuksia saavuttaa sellulle lisäarvoa”, Suurnäkki sanoo. ”Meillä on kaikissa projekteissamme aina selkeä ta- voite. Yhteistutkimuksessa tavoitteenamme voi olla ver- kostoituminen, prosessikehitys kuten Biomotivessa tai vaikkapa materiaalikehitys. Kaikessa tutkimuksessam- me tavoitteena on, että innovaatiot päätyvät lopulta teol- liseen tuotantoon.” Suurnäkki sanoo, että vaikka sellua on valmistettu jo yli sata vuotta, sen monipuolisuus yllättää aina vain. ”On totta, että sellusta voisi valmistaa lähes mitä vain. Kuitenkin esimerkiksi kaikkien muovimateriaalien kor- vaamisen sijaan sellupohjaisia ratkaisuja kannattaa ke- hittää siten, että niillä saadaan suurin mahdollinen po- sitiivinen vaikutus niin taloudellisesti kuin kestävän kehityksenkin kannalta.” Hän korostaa myös yritysten välisen yhteistyön mer- kitystä uusien sellupohjaisten tuotteiden tutkimus- ja kehitystyössä. ”Keskustelemme jatkuvasti eri arvoketjuissa toimivien yritysten kanssa, miten sellua voidaan kehittää sovelluk- siin siten, että se tuottaa lisäarvoa ja toimii, kuten sen odotetaan toimivan.” Nelivuotinen Biomotive-projekti loppuu marraskuus- sa 2021, mutta yhteistyö TITK:n kanssa jatkuu. ”Meidän analytiikkaosaamisestamme ja erikoislait- teistamme voi olla hyötyä esimerkiksi Metsä Fibren Ää- nekosken biotuotetehtaan prosessien optimoinnissa”, Krieg toteaa. • LUE LISÄÄ: BIOMOTIVE.INFO
TAVOITTEELLISTA YHTEISTYÖKUMPPANUUTTA Metsä Fibrelle yhteisrahoitteiset projektit ovat yksi tapa
25
Powered by FlippingBook