Pidempiaikaisiin sopimuksiin perustuva kaupankäynti on kasvattanut suosiotaan.
Laineen mukaan turkkilaisten asiakkaiden kanssa on siir- rytty viime vuosina entistä enemmän sopimuspohjaiseen kaupankäyntiin markkinahintaisen spot-kaupan sijaan. Tämä kertoo osaltaan markkinoiden kehittymisestä ja paikallisten tuottajien pitkäjänteisestä toiminnasta. ”Asiakkaiden kasvaessa yhä suuremmiksi sellun saannin turvaaminen pelkästään spot-kaupoilla vaikeutuu. Siksi pidempiaikaisiin sopimuksiin perustuva kaupankäynti on kasvattanut suosiotaan”, hän sanoo. Turkkilaiset ovat tunnettuja kaupankäyntitaidoistaan. Miten tämä näkyy kauppaneuvotteluissa? ”Toki hinnoista käydään kovaa vääntöä, mutta kun asiat on neuvoteltu, kaikki toimii sovitusti. Turkki on miellyt- tävä maa käydä kauppaa”, Laine sanoo. TEKNISISSÄ ASIOISSA TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ Juho Rossin mukaan Turkin paperiteollisuuden kehitys näkyy myös siinä, että paikalliset yhtiöt haluavat kehittää järjestelmällisesti toimintaansa. Se tarkoittaa tuotannos- sa muun muassa laadun parantamista, raaka-aineen opti- maalista käyttöä ja energiankäytön tehostamista. ”Järjestämme paikallisille insinööreille koulutusta pape- rinvalmistuksen raaka-aineista ja niiden käsittelystä pape- ritehtailla. Tuotantolaitoksilla on paljon uusia työntekijöi- tä, jotka ovat innokkaita oppimaan uutta”, Rossi kertoo. ”Metsä Fibren ydinosaamista ovat sellun jauhatuspro- sessit. Autamme asiakkaita optimoimaan jauhatusta muun muassa tekemällä auditointeja ja suorittamalla koeajoja. Samalla optimoidaan raaka-ainereseptejä. Näin saadaan kustannussäästöjä ja parannetaan laatua”, hän jatkaa. Rossin mukaan yhteydenpito turkkilaisten asiakkaiden kanssa on teknisissä asioissa puolin ja toisin mutkatonta.
”Meillä on asiakkaiden kanssa hyvät henkilökohtaiset suhteet, ja yhteistyö sujuu erinomaisesti.” Korona-aikana vierailut tehtaille ovat jääneet vähiin, mutta asioiden hoitaminen ja mahdollisten ongelmien ratkaisu ovat hoituneet Metsä Fibren kanssa hyvin etä- yhteyksillä ja agentin välityksellä. ”Pandemian vuoksi Suomesta ei ole ollut tavalliseen ta- paan mahdollista matkustaa ja tavata turkkilaisia asiakkai- ta. Haasteellisenakin aikana olemme kuitenkin pystyneet palvelemaan asiakkaita. Suora yhteys heihin on tärkeää”, Onur Pervanlar sanoo. YMPÄRISTÖASIOIDEN MERKITYS KOROSTUU Turkkilaisten asiakkaiden kanssa käytävissä keskusteluissa nousevat yhä useammin esille myös ympäristöasiat. Eri- tyisesti isommilla paikallisilla yhtiöillä on omat vastuul- lisuustavoitteensa, joita ne vievät entistä aktiivisemmin käytäntöön. ”Ympäristövastuu on yksi yhteistyön osa-alue, jota voimme kehittää yhdessä eteenpäin”, Kustaa Laine sanoo. Zeynep Çelenkille on tärkeää, että sellun valmistaja on sitoutunut resurssitehokkaaseen tuotantoon ja arvoket- juun, jossa raaka-aineena käytetyt ensikuidut ovat jälji- tettävissä kestävästi hoidettuihin metsiin. ”Myös Turkissa kuluttajat ovat tulossa entistä tietoisem- miksi ympäristöasioissa, ja kulutustrendien muutokset vaikuttavat tuottajiin. Valmistamme ympäristöystäväl- lisiä tuotteita ja käytämme tuotannossa luonnonvaroja tehokkaasti. Olemme Turkissa ensimmäinen alan toimi- ja, joka on saanut tuotteilleen ympäristömerkin”, Çelenk korostaa. •
Onur Pervanlar Toimitusjohtaja G.A. Paper Turkey -yrityk- sessä, joka on Metsä Fibren sellutuotteiden myynnin agentti Turkissa. Hänellä on lähes 20 vuoden kokemus sellun ja paperituotteiden myynnistä.
Zeynep Çelenk Pehmopaperivalmistaja Aktül Kağitin ostopäällikkö vastuualueinaan raaka- aineet ja pehmopaperituotteet. Hän on toiminut 15 vuotta eri teollisuusalojen ostotehtävissä.
44
Powered by FlippingBook