Fibre-asiakaslehti 2021/2022

Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen luotu teollinen yritysekosysteemi on olennainen osa Metsä Fibren ainutlaatuista biotuotetehdaskonseptia. SIVUVIRROISTA BIOTUOTTEIKSI

SAMI ANTEROINEN, kuva MARKKU KIRVES

Ekosysteemin ydinajatuksena on tehtaan ympärillä toi- miva kumppanuusverkosto, joka hyödyntää Metsä Fib- ren valmistamaa sellua tai sellutuotannon sivuvirtoja. Tu- loksena syntyy laajoja arvoketjuja, jotka tarjoavat pienille ja keskisuurille yrityksille merkittäviä mahdollisuuksia valmistaa innovatiivisia, korkean lisäarvon biotuotteita. Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas käynnistyi vuonna 2017. Sen jälkeen tehtaaseen liittyvä yrityseko- systeemi on käynyt läpi muodonmuutoksen, ja alueelle on versonut aivan uudenlaistakin liiketoimintaa. Biotuotetehtaan kanssa samalla alueella sijaitsevat myös Metsä Boardin kartonkitehdas, koivuvaneritehdas ja tekstii- likuitukoetehdas sekä kumppaniyritysten tuotantolaitoksia. Perinteisemmät tuotteet, kuten mänty- ja koivusellu, biokemikaalit ja bioenergia, ovat saaneet seurakseen uu- sia biotuotteita. ”Biotuotetehtaan liiketoimintamalli perustuu tehokkaa- seen kumppaniverkostoon, jossa uusia tuotteita jaloste- taan yhdessä eri toimijoiden kanssa. Koska yksikään toi- mija ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija, on järkevää rakentaa taitavien kumppaneiden verkosto, joka voi yh-

dessä kehittää uusia menestystuotteita”, toteaa Metsä Fib- ren liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Kaija Pehu-Lehtonen . ”Kutsumme Äänekosken ekosysteemiin mukaan eriko- koisia, kehityskaaren eri vaiheissa olevia yrityksiä, jotka keskittyvät muun muassa biomateriaaleihin, biokemikaa- leihin ja bioenergiaan.” ”Yritysekosysteemissä toimivien kumppaneiden väli- nen hyvä yhteistyö vauhdittaa uusien biotuotteiden ke- hittämistä. Tällä mallilla saadaan aikaan huomattavia sy- nergiaetuja yhdistämällä ydinosaamista laajalla skaalalla.” SELLUSTA TEKSTIILIKUITUA Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring on mukana uusien biotuotteiden investointihankkeissa. Yhtiö keskit- tyy kumppaneidensa kanssa projekteihin, joissa halutaan tunnistaa ja kehittää kestävään metsäbiotalouteen ja kier- totalouteen liittyviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Äänekoskelle Metsä Spring ja japanilainen ITOCHU Cor- poration ovat rakentaneet puupohjaista tekstiilikuitua val- mistavan koetehtaan.

Katja Konola-Manninen Metsä Springin tekstiilikuitua valmistavan koetehtaan kehityspäällikkö. Hän vastaa prosessin ja tuotelaadun kehityksestä sekä koeajojen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Kaija Pehu-Lehtonen Metsä Fibren liiketoiminnan kehitysjohtaja, joka vastaa nykyisten ja uusien tuotteiden sekä teknologian kehittämisestä.

56

Powered by