Fibre-asiakaslehti 2021/2022

Etsimme aktiivisesti uusia käyttömahdollisuuksia sellun- tuotannossa syntyvälle viherlipeäsakalle eli soodasakalle. Kehitystyön taustalla on tavoitteemme hyödyntää kaikki tuotannon yhteydessä syntyvät sivuvirrat sataprosenttisesti joko materiaaleina tai energiana vuoteen 2030 mennessä. Yksi potentiaalinen käyttökohde viherlipeäsakalle ovat geopolymeerit. Ne ovat materiaaleja, joilla voidaan kor- vata esimerkiksi betonia ja joita valmistetaan teollisuuden sivuvirroista. Viherlipeäsakkaa voidaan käyttää valmistus- prosessissa tarvittavana alkaliaktivaattorina. Teemme tutkimusyhteistyötä muun muassa Oulun yli- opiston kanssa. Vuonna 2020 käynnistynyt MIMEPRO-han- ke tutkii teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöä ja kaupal- listamista sekä geopolymeereja. ”Geopolymeerireseptin kaupallista aktivaattoria korvat- tiin eri määriä viherlipeäsakalla. Huomasimme, että 40 prosenttia alkuperäisestä aktivaattorista pystytään korvaa- maan viherlipeäsakalla”, kertoo tutkimusta johtava profes- sori Mirja Illikainen Oulun yliopistolta. Metsä Fibrellä on Oulun yliopiston kanssa käynnissä toinenkin yhteistyö, jossa viherlipeäsakkaa hyödynnetään keinokiviaineksen valmistuksessa. Se on Illikaisen mu- kaan betonin korvaamista yksinkertaisempi sovelluskoh- de. Viherlipeäsakka toimii tässäkin valmistusprosessissa sideaineena ja aktivaattorina. ”Rakeistuksessa viherlipeäsakasta tehdään yhdessä mui- den sivuvirtojen kanssa pientä keinokiviainesta eli pieniä rakeita, joita voidaan käyttää esimerkiksi kiviaineksena maarakentamisessa tai soran korvikkeena betonissa.” Kehityspäällikkö Outi Poukka Metsä Fibreltä kertoo, että keinokiviaineksen valmistusta pilotoitiin kesällä 2021 JTP-Industria Oy:n kanssa. Pilotissa valmistettiin isompi määrä geopolymeerirakeita. ”Tutkimus ei ole valmis, mutta siinä selvisi, että gra- nulointi eli rakeistus onnistuu myös isommassa mittakaa- vassa”, Poukka kertoo. Jätteestä uusiomateriaaliksi: uutta käyttöä viherlipeäsakalle Metsä Fibre selvittää yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa viherlipeäsakan soveltuvuutta betonia korvaavan rakennusmateriaalin ja keinokivien valmistukseen.

Aina ajan tasalla

Fibre Online palvelee Metsä Fibren asiakkaita kellonaikaan ja viikonpäivään katsomatta.

Palvelu on saanut positiivista palautetta asiakkailta, sil- lä yhdestä osoitteesta löytyvät tiedot niin toimituksista ja niiden aikatauluista kuin tuotteiden laadusta. Lisäksi sieltä löytyvät kaikki oleelliset dokumentit kestävään ke- hitykseen ja tuoteturvallisuuteen liittyen. ”Parin viime vuoden aikana kehitystyömme on pääosin keskittynyt palvelun toiminnallisuuksien parantamiseen ja sisällön laajentamiseen”, kertoo Metsä Fibren teknises- sä asiakaspalvelussa Fibre Onlinesta ja sen kehittämisestä vastaava tekninen asiakaspalvelupäällikkö Tari Väätäinen . Viimeisimpiä uudistuksia ovat olleet muun muassa kii- nankielisen version, sertifiointiraportin sekä meri- ja maantiekuljetusten toimitusten seurantaa helpottavan toiminnon käyttöönotot. Seurantatoiminto kertoo, miten toimitusten kuljetukset on suunniteltu tehtaalta asiakkaalle. Se on otettu ilolla vas- taan etenkin Aasiassa. Kestävään kehitykseen liittyvä sertifiointiraportti tar- joaa tietoa esimerkiksi FSC®- ja PEFC™-sertifioidun puun osuudesta kulloisessakin toimituksessa. ”Seurantatoiminto ja sertifiointiraportit nostettiin kehi- tyslistalle asiakastoiveiden pohjalta, ja niistä saatu käyt- täjäpalaute on ollut oikein positiivista”, Väätäinen kertoo. Kehitystyö jatkuu edelleen. Seuraavaksi Fibre Onlinen arkkitehtuuri uudistetaan ja palvelu rakennetaan uudelle ohjelmistoalustalle. ”Uudistusten myötä pystymme parantamaan erityisesti suorituskykyä, jolloin tietosisällöltään suurimmatkin ra- portit avautuvat nopeammin. Myös käyttäjähallintaa tul- laan yksinkertaistamaan.”

Kemin biotuotetehtaan tuoreita kuulumisia asiakassivustolla

Haluamme, että asiakkaamme pysyvät ajan tasalla Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennuspro- jektin etenemisestä. Siksi olemme luoneet asiak- kaille suunnatun, jatkuvasti päivittyvän sivuston, josta löytyvät projektin perustiedot sekä tuoreet kuulumiset ja uutiset. Tutustu englanninkieliseen sivustoon osoitteessa kemipulp.metsafibre.com

Laboratoriossa alkunsa saanut valmistusresepti voi siis soveltua myös teolliseen valmistukseen. Näin ollen kei- nokiviaines voisi tarjota potentiaalisen käyttökohteen vi- herlipeäsakalle. Toistaiseksi valtaosa sellutehtailla synty- västä sakasta on viety kaatopaikalle. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää kehitystyötä ennen kuin itse tuote on valmis. KIERTOTALOUSINNOSTUS VAUHDITTAA KEHITYSTÄ Professori Illikaisen mukaan geopolymeerien kehitystä vauhdittaa nyt kiinnostus kiertotalouteen ja luonnonva- rojen säästämiseen. Geopolymeerien hiilidioksidipäästöt ovat betonia pienemmät, ja niiden valmistus kuormittaa luontoa jopa 80 prosenttia vähemmän. Markkinoilla on jo yksinkertaisia geopolymeereista val- mistettuja tuotteita, kuten pihakiviä. Lainsäädännölle uusiomateriaalit ovat kuitenkin mel- ko uusi asia. Illikainen nostaa esiin, että niiden käytön yleistyminen rakentamisessa vaatii vielä standardointia ja sääntelyn kirkastamista. ”Ei ole esteitä sille, etteikö lähivuosina saataisi tuotteita markkinoille. Geopolymeerien osalta olemme kaupallis- tamisen kynnyksellä tai jopa kaupallistamisessa.”

Seuraa Kemin ja Rauman työmaiden etenemistä webkameroista

Tiesitkö, että voit seurata webkameroiden kautta suoraa lähetystä sekä Kemin biotuotetehtaan että Rauman sahan rakennustöiden etenemisestä? ”Rakennamme Kemiin ainutlaatuista biotuote- tehdasta ja Raumalle maailman moderneinta sahaa. Haluamme avoimesti tarjota kaikille kiin- nostuneille mahdollisuuden seurata tapahtumia reaaliaikaisesti”, kertoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson . Kemin biotuotetehtaan viisi kameraa välittävät kuvaa tehtaan työmaalta ja Ajoksen satamasta, johon rakennetaan biotuotetehtaan satamavarastoa. Kemin tehtaan webkamerat löytyvät osoitteesta metsafibre.com/webkameratkemi Rauman sahan webkamerat löytyvät osoitteesta metsafibre.com/webkameratrauma

MIKÄ ON GEOPOLYMEERI? Geopolymeerit ovat materiaaleja, joilla voidaan korvata esimerkiksi betonia. Ne ovat myös yksi käytännön esimerkki kiertotaloudesta. • Geopolymeerien sideaineena voidaan käyttää metallinjalostuksen, kaivosteollisuuden ja energiateollisuuden mineraalisia sivuvirtoja. Niitä syntyy Suomessa vuosittain miljoonia tonneja. • Viherlipeäsakkaa voidaan hyödyntää sideaineen lujittamiseen tarvittavana alkaliaktivaattorina. Sen etuna verrattuna kaupalliseen alkaliaktivaattoriin on halvempi hinta ja pienemmät hiilidioksidipäästöt.

6

7

Powered by