Innovaatioita yhteistyössä
”Laadukas sellun tuotanto toimii alustana, joka tekee kaikki ekosysteemin innovaatiot mahdollisiksi.”
Valion Äänekosken juustola käyttää AURA®-sinihomejuuston valmistuksessa Äänekosken biotuotetehtaan ylijäämälämpöä.
Äänekosken biotuotetehtaan naapuri Specialty Minerals Nordic käyttää raaka-aineena hiilidioksidia (CO2), jota saadaan biotuotetehtaan savukaasusta.
Yhteistyö alkoi vuonna 2008, jolloin Valion vanha läm- pökeskus toimi raskaalla polttoöljyllä. Kun peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi, Valio alkoi selvittää mahdollisuutta käyttää Metsä Fibren höyryä. Uuden lämpökeskuksen rakentamisen sijaan Valio päätti siirtyä käyttämään koti- maista uusiutuvaa energiaa. Valion hyödyntämä lämpöenergia on Äänekosken biotuotetehtaan prosessista saatavalla ylijäämähöyryllä valmistettua kaukolämpöä ja siten kestävästi tuotettua uusiutuvaa energiaa. Yhteistyö Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan kanssa on paitsi taloudellisesti järkevää, myös linjassa yrityksen ympäristötavoitteiden kanssa.
Yrityksen lopputuote on saostettu kalsiumkarbonaatti (PCC), jota käytetään muun muassa paperi- ja kartonkite- ollisuudessa. Specialty Minerals Nordic valmistaa useita eri tuotteita ja pystyy räätälöimään laadukkaat tuotteensa kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Yritys pumppaa Ääne- kosken biotuotetehtaan savupiipusta tulevan savukaasun puhdistimen kautta reaktoreihin, joissa haluttu tuote valmistuu kemiallisen reaktion tuloksena. Yhteistyö alkoi vuonna 1993, jolloin kalsiumkarbonaatti- tehdas rakennettiin Äänekoskelle vanhasta sellutehtaasta saatavien synergiaetujen ja raaka-aineen (CO2) saatavuu- den takia. ”Tämän yhteistyön ansiosta pystymme valmistamaan saostetusta kalsiumkarbonaatista erilaisia tuotteita asiakkaidemme määrittelyjen mukaisesti. Äänekoskella valmistamme täyte- ja päällysteaineita paperin ja kartongin tuotantoa varten.”
Koetehtaan kehityspäällikkö Katja Konola-Manninen kertoo, että Äänekosken biotuotetehtaalla tuotetusta sel- lusta jalostetaan tekstiilikuitua uuden innovatiivisen tuo- tantoprosessin avulla. ”Tällä hetkellä teemme koeajoja. Niillä pyrimme kehittä- mään tekstiilikuidun laatua, joka nykyiselläänkin on var- sin hyvällä tasolla. Meillä on kova usko tähän tuotteeseen ja opimme jatkuvasti lisää. ITOCHUlla taas on keskeinen rooli tekstiilikuitumarkkinoiden kartoittamisessa, koska sillä on pitkä kokemus alalta.”, Konola-Manninen sanoo. Koeajoilla selvitetään uuden valmistusmenetelmän to- teutuskelpoisuus, ja parhaassa tapauksessa Suomeen ra- kennetaan tulevaisuudessa huomattavasti suurempi teks- tiilikuitutehdas. ”Tekstiilikuidut sopivat mainiosti Äänekosken eko- systeemiin. Suuressa kuvassa on selvää, että globaalissa tekstiiliteollisuudessa tarvitaan uusia ratkaisuja – ja Metsä Fibren sellun jalostaminen tekstiilikuiduksi voi olla yksi tulevaisuuden vaihtoehto.” BIOHAJOAVIA RUOKAPAKKAUKSIA Yhdessä Valmetin kanssa Metsä Spring on investoinut Ää- nekoskelle puupohjaisia 3D-kuitutuotteita valmistavaan koetehtaaseen. Koetehdas siirtyy käynnistysvaiheeseen syksyllä 2021 ja testituotteiden valmistus on arvioitu al- kavan alkuvuonna 2022. Hankkeesta Metsä Springin osalta vastaava johtaja Jark- ko Tuominen kertoo, että tavoitteena on kehittää 3D-kui- tutuote, jolla voidaan korvata esimerkiksi fossiilisista raa- ka-aineista valmistettuja pakkauksia.
”Me näemme tässä hyvän mahdollisuuden tuoda uutta liiketoimintaa paikalliseen ekosysteemiimme”, hän sanoo ja toteaa kumppaneiden roolien olevan selkeät: Valmet hallitsee tekniikan ja Metsä Group pakkausmateriaalit. 3D-kuitutuotteiden pääraaka-aineena käytetään Ääne- kosken biotuotetehtaan tuottamaa sellua. Tuotteet ovat paitsi kierrätettäviä myös biohajoavia. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa pyritään kehittä- mään uusi aiempaa kestävämpi, ympäristöystävällisem- pi ja helppokäyttöisempi ruokapakkaus. Asiakaskyselyn mukaan tällaiselle tuotteelle on jo nyt suurta kysyntää. Jos kaikki menee hyvin, koelaitoksen jälkeen rakennetaan täysikokoinen teollinen laitos. ”Koetehtaalla testataan markkinoita vuonna 2022, ja mahdollinen investointipäätös tehdään siitä saatujen ko- kemusten pohjalta”, Tuominen kertoo. SUJUVAA YHTEISTYÖTÄ Äänekosken biotuotetehtaan valmistamaa sellua käyte- tään myös sen naapurissa Metsä Boardin kartonkitehtaal- la, jonka johtaja Veli-Pekka Kyllösen mukaan yhteistyö Metsä Fibren kanssa on sujuvaa. Yhtiöt tekevät yhteistä tutkimus- ja kehitystyötä laadun parantamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi. ”Meillä on vahva yhteistyön meininki”, Kyllönen sanoo, ja pitää luottamusta keskeisinä tekijöinä paikallisessa yh- teistyössä. ”Laadukas sellun tuotanto toimii ikään kuin alustana, joka tekee kaikki ekosysteemin innovaatiot mahdollisiksi.” •
”Kiitos paikallisen yhteistyön, olemme siirtyneet käyttämään kotimaista uusiutuvaa energiaa. Tämä tukee Valion tavoitetta hiili- neutraalista maidosta vuoteen 2035 mennessä.”
Marko Palosaari , tehtaanjohtaja, Valion Äänekosken juustola
Tommi Aksela , tehdaspäällikkö, Äänekosken ja Tervakosken PCC-tehdas, Specialty Minerals Nordic
Kekkilä kompostoi Äänekosken biotuotetehtaan ruskean massan lajittelusta saatavia sivuvirtoja tehostamaan kasvualustojen tuotantoa
”Tutkimme myös muiden potentiaalisten sivuvirtojen käyttöä. On tärkeää löytää kasvualustoihin sopivia vaihtoehtoja.”
Selluntuotannon ruskean massan lajittelusta saatavat sivuvirrat kompostoidaan yhdessä muiden jätejakeiden kanssa maanparannusaineeksi, jota käytetään raaka-ai- neena Kekkilän kasvualustojen valmistuksessa. Yhteistyö alkoi vuonna 2016. Metsä Fibre ja Kekkilä kartoittivat sivujakeet ja valitsivat sivuvirrat, joille Kekkilä pystyi tarjoamaan kustannustehokkaan, pitkäaikaisen käsittelyvaihtoehdon. Kompostointi sopii lähes kaikkien orgaanisten jakeiden käsittelyyn.
Jarkko Tuominen Metsä Springin 3D-kuitutuoteprojektista vastaava johtaja. Ennen siirtymistään Metsä Springille hän työskenteli noin 10 vuotta erilaisissa johtotehtävissä Metsä Boardilla.
Nina Kinnunen , brändi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Kekkilä-BVB
Veli-Pekka Kyllönen Metsä Boardin Äänekosken kartonkiteh- taan johtaja, jolla on 19 vuoden työkokemus erilaisista tehtävistä Metsä Groupissa.
60
61
Powered by FlippingBook