Fibre-asiakaslehti 2021/2022

Tekoäly mahdollistaa tasaisemmat prosessit ja ennakoi häiriöt Nopeasti kehittyvä teknologia tuo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia tehostaa tehdasprosesseja ja hyödyntää entistä monipuolisemmin prosesseista kertyvää dataa.

OLLI MANNINEN

Pitkälti automatisoidut sellutehtaat ovat olleet jo vuosi- kymmeniä digitalisaation edelläkävijöitä. Kaiken aikaa kehittyvien, uusien digitaalisten sovellusten avulla voi- daan lisätä selluntuotannon sisäistä tehokkuutta, tasaista laatua ja parantaa asiakkaiden palvelua. ”Etenkin algoritmeja hyödyntävät konenäkösovelluk- set, uudet mittaustavat ja kerätyn datamäärän tehokas hyödyntäminen auttavat parantamaan tehdasprosessien tasalaatuisuutta”, sanoo Metsä Fibren teknologiajohtaja Matti Toivonen . Samalla Metsä Fibre pystyy tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaansa ja uu- sia palveluja. ”Suurin haaste onkin kyetä yhdistämään nykyiset toi- mintatavat ja poimia kovaa vauhtia eteenpäin menevästä teknologiasta tekemistä parhaiten edistävät ratkaisut.” ÄLYKÄSTÄ ENNAKOINTIA JA TUOTANNON HALLITTAVUUTTA Tuoreimpana esimerkkinä Toivonen mainitsee Ääne- kosken biotuotetehtaan kaustisointiosastolla käyttöön- otetun digitaalisen kaksosen. ”Digitaalinen kaksonen mahdollistaa prosessien älyk- kään ennakoinnin. Se kertoo, mihin prosessit ovat aset- tumassa ja osaa säätää ne mahdollisimman tasaiseen tilaan. Älykkään ennakoinnin avulla voidaan varautua myös mahdollisiin häiriötilanteisiin”, Toivonen sanoo. Laadukkaassa selluntuotannossa ennakoitavuus ja ta- saisuus ovat elintärkeitä elementtejä. ”Laskentatehon nopeuden ansiosta älykkään enna- koinnin tulokset saadaan nyt jopa sekunneissa, kun aiemmin niihin saattoi mennä useita tunteja.”

Konenäön avulla päästään tutkimaan paikkoja, joihin ennen ei voinut edes nähdä. ”Konenäkösovellukset ovat kuin väsymättömät silmät, jotka kertovat, mitä soodakattilassa tapahtuu mustali- peälle tuhannen asteen lämmössä. Kun tilanteita voi- daan seurata 24/7, se parantaa tuotannon hallittavuutta, käyntivarmuutta ja tasaisuutta.” KOHTI AUTOMAATTISEMPAA DATAN ANALYSOINTIA ”Tulevaisuuden tavoitteemme on dataa hyödyntämällä parantaa sisäistä tehokkuuttamme. Näin voimme taata asiakkaillemme tuotannon hyvän ja tasaisen laadun sekä ennakoida laitteiden kunnossapidon tarvetta ja hallita riskejä”, Toivonen sanoo. Toinen tärkeä kehitysalue on pyrkimys pienentää pro- sessihajontoja, jossa apuun tulevat älykäs ennakointi di- gitaalisen kaksosen avulla sekä algoritmien ja tekoälyn hyödyntäminen. Kolmas asia on osaamisen kehittäminen. ”Automatisaatio vapauttaa inhimillisiä resurssejamme vaativampaan ajattelutyöhön.” DATAN HYÖDYNTÄMISEN TULEE LUODA AITOA LISÄARVOA Dataa voidaan hyödyntää oman toiminnan jatkuvassa parantamisessa sekä avaamalla sitä asiakkaiden käyt- töön. Toivonen korostaa, että digitaalisuuden on aidosti tuotettava arvoa läpi arvoketjun. ”Sellutehtailta ja metsistä kertyvää dataa voidaan hyö- dyntää yhteistyössä kumppaneiden ja asiakkaiden kans- sa kehittämällä uusia tuotteita ja palveluita”, Toivonen sanoo. Tällä hetkellä sellutehtailla kerätään keskimäärin 40 000 datapistettä, joita analysoidaan pääosin ihmis- voimin. Datapisteitä ovat esimerkiksi koneen lämpötila, paine tai venttiilin asento. ”Tavoitteena on, että voimme jatkossa analysoida da- tasta ainakin 80 prosenttia automaattisesti. Digitaalisuus tulee muokkaamaan nykyisten tehtäviemme sisältöjä ja edesauttaa meitä tunnistamaan uusia kyvykkyyksiä.” •

Matti Toivonen Metsä Fibren teknologiajohtaja, joka varmistaa parhaan mahdollisen teknologian hyödyntämisen laadun ja tehokkuuden kehittämisessä.

65

Powered by