Fibre asiakaslehti 2020/2021

Eri markkinasegmenttien suhteellinen arvo ja kasvupotentiaali

Erikoispaperien ja kartongin alueellinen tuotantojakauma maanosittain, 2018

POHJOIS-AMERIKKA KESKI-/ETELÄ-AMERIKKA AFRIKKA/LÄHI-ITÄ AASIA EUROOPPA

34 %

36 %

TURVALLISUUSALA

SUODATTIMET

25 %

LÄÄKETEOLLISUUS

ELEKTRONIIKKA- TEOLLISUUS

KULUTTAJAT

TEOLLISUUS

RUOKAPALVELUT

JULKAISUTOIMINTA

1 %

LIIKETOIMINTA JA VIESTINTÄ

4 %

RAKENTAMINEN JA REMONTOINTI

PAKKAUKSET JA ETIKETIT

SUHTEELLINEN MARKKINAN KASVU

teistä pandemia on iskenyt pahimmin rakennusteollisuu- den käyttämiin papereihin, sillä rakennusteollisuus seuraa tiukimmin yleistä talouskasvua. ”Toki hallitukset saattavat nyt investoida infrarakenta- miseen entistä enemmän koronaelvytyksen nimissä, ja tämä voi tuoda hitusen vauhtia rakennuspapereiden ky- syntään”, arvioi Reardon. Myönteinen vaikutus COVID-19-pandemialla on ollut terveydenhuollon erikoispapereihin, kuten hengityssuo- jaimissa käytettyihin suodatinpapereihin. Tästä nousupii- kistä Reardon ei kuitenkaan odota pitkäaikaista. Pandemian siivittämä ravintoloiden noutoruokabuumi sen sijaan saattaa vaikuttaa pitkäaikaisemmin ruokapal- velualan pakkausten kysyntään. Ruokapakkaussegmentti on muutenkin hyvässä kasvussa, kun kertakäyttömuovin tilalle etsitään ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. AJUREINA YMPÄRISTÖ JA TEKNOLOGIA Mitä sitten ovat ne merkittävät erikoispaperimarkkinoi­ den trendit, jotka pysyvät samoina COVID-19-pandemiasta huolimatta? Ympäristötietoisuuden kasvu ja teknologian kehitys, tiivistää Reardon.

”Verkkokauppa, noutoruoka ja pikaruoka lisäävät pakka- usten ja kääreiden kysyntää. Ympäristösyistä näissä käyte- tään yhä enemmän paperipohjaisia materiaaleja muovin sijaan. Teknologian kehitys auttaa korvaamaan muovia, kel- muja ja muovipinnoitteita näissä tuotteissa”, Reardon kuvaa. Tuore esimerkki ympäristötietoisuuden vaikutukses- ta on EU:n direktiivi (Single-Use Plastics Directive, EU 2019/90), joka kieltää yleisimmät kertakäyttömuovituot- teet kuten muoviset pillit. Kehittyvä teknologia voi tuottaa esimerkiksi uudenlai- sia täyteaineita tai päällysteitä erikoispapereihin. Jatkuva trendi on materiaalien keventäminen niin, että vaadittavat ominaisuudet toteutuvat, mutta kustannuksia säästyy. Emilia Vänskä huomauttaa, että teknologian kehitys johtaa myös pohdintaan, missä menee muovi- ja pape- ripakkauksen raja. ”Esimerkiksi monet kartongista valmistetut pakkaukset voivat jo nyt korvata muovipakkauksen. Joitain karton- kilaatuja tarvitsee vielä laminoida muovilla, mutta sekin on jo askel ympäristöystävällisempään suuntaan, kun osa muovipakkauksesta voidaan korvata uusiutuvalla kuidul- la”, sanoo Vänskä.

Erikoispaperin hintataso on useimmiten peruspapereita korkeampi, ja hintahaitari on laaja. Hintoihin vaikuttaa Reardonin mukaan lähinnä kolme tekijää: sellun hinta, valmistuskapasiteetti ja tuotteen teknologinen vaativuus. Havusellun hinta on laskenut paljon vuoden 2018 kysyn- tähuipusta, mutta ennen COVID-19-pandemiaa se osoitti pieniä nousun merkkejä. Valmistajien kilpailu on Rear- donin mukaan Euroopassa tiukempaa kuin Pohjois-Ame- rikassa. Teknologian kehitys taas tuo mukanaan entistä korkeamman lisäarvon tuotteita. ”Näiden yhteisvaikutus tarkoittaa suhteellisen vakaata hintakehitystä erikoispapereille.” Sekä ennen COVID-19-pandemiaa että sen jälkeen eri- koispaperimarkkinan kasvuveturina toimii Reardonin mukaan Aasia. Aasia ei tosin ole yhtenäinen markkina vaan yhdistelmä monia alueita, joiden tilanne eroaa toi- sistaan. Paikalliset erot erikoispaperimarkkinoilla ovat kuitenkin tasoittumassa. ”Aasiassa markkinat kasvavat edelleen Euroopan ja Poh- jois-Amerikan kypsiä markkinoita nopeammin, mutta kasvuvauhti hidastuu. Uudet teknologiat siirtyvät käyt- töön myös Aasian markkinoilla. Ympäristötietoisuus on

VALMISTAJAT KONSOLIDOITUVAT Erikoispapereita tuottaa AWAn raportin mukaan noin 300 valmistajaa ympäri maailmaa. Joukkoon mahtuu globaale- ja metsäteollisuusyrityksiä, joilla on laaja tuotevalikoima, mutta perinteisesti erikoispaperimarkkinoita ovat kuiten- kin hallinneet pienet paikalliset yritykset. ”Erikoispaperilajeja on satoja, volyymit ovat pienem- piä kuin perinteisillä laaduilla, ja papereita tehdään usein pienillä paperikoneilla. Puhutaan swing-koneista, jotka tekevät yleensä useampia paperilajeja”, Vänskä kertoo. Yli puolet erikoispaperiyrityksistä tekee tuotteita yhdes- tä neljään markkinasegmentille, ja hyvin harva toimii laa- jemmin kuin yhdellä tai kahdella maantieteellisellä alueel- la. Vienti kannattaa vain korkean lisäarvon tuotteilla. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, arvioi AWAn raport- ti. Kun peruspaperien markkina kutistuu, yhä useampi suuri toimija on kiinnostunut erikoispapereista. Tämä tarkoittaa, että isot pelurit ostavat pois pienempiä tai muokkaavat koneitaan erikoispaperituotantoon. ”Eurooppalaiset yritykset kuten Metsä Group, UPM tai Stora Enso toimivat globaalimmin kuin pohjoisamerik- kalaiset kilpailijansa”, Reardon sanoo.

20

21

Powered by