Fibre asiakaslehti 2020/2021

Vihreämpi renkaan jälki Raakatärpättiä (CST) käytetään nykyään hajusteissa, liimoissa, purukumissa – ja jopa autonrenkaissa. Alan johtava toimija DRT uskoo tämän olevan kuitenkin vasta alkua.

SAMI ANTEROINEN, kuva VESA TYNI

Suomalainen metsäteollisuus on ylpeä ”vihreästä kul- lastaan”, mutta puu taipuu paljon muuhunkin kuin ta- vanomaisiin puutuotteisiin. Metsä Fibre on yksi maail- man johtavista mäntypohjaisten biokemikaalien, kuten raakatärpätin, valmistajista. Sen tuotteita käytetään eri aloilla moniin eri tarkoituksiin. Metsä CST (raakatärpätti) on yhdiste, jonka lukuisia jatkojalosteita käytetään niin kosmetiikan ja hajusteiden tuoksukemikaaleina kuin teollisuuden ja kotitalouksien puhdistusaineissa. Yksi Metsä Fibren CST-asiantuntemukseen luottava yritys on maailman johtava kasvikemiayritys DRT. Firme- nich Groupiin kuuluva DRT on myös maailman johtava raakatärpätin tislaaja. DRT:n erikoisosaamista ovat erityisesti CST:n alfa- ja beetapineenien talteenotto ja puhdistus sekä kemikaa- lien muuntaminen siten, että ne vastaavat eri markki- noiden tarpeita hajusteista purukumiin. DRT:n markkinointipäällikkö Rob du Chatenier ker- too hygieniatuotteiden ja pakkausten olevan CST:n suu- rimmat markkinasegmentit. ”Vastuullisuus on yhä tärkeämpää sekä asiakkaille että yrityksille, ja siksi suuntaus on siirtyä öljypohjai- sista tuotteista vihreämpiin vaihtoehtoihin”, hän sanoo. ENTISTÄ VIHREÄMPIÄ RENKAITA? Lähes futuristinen esimerkki vihreästä suuntauksesta on auto. Sähköautojen tulo markkinoille vie huomion niiden jokaiseen osaan ja ominaisuuteen. Renkailtakin vaaditaan uusia ominaisuuksia, ja CST-­ pohjaiset johdannaiset voisivat parantaa renkaiden suo- rituskykyä. Jos tämä pystytään toteuttamaan kustannus- tehokkaasti, yhdessä vastuullisuusnäkökulman kanssa ratkaisu muodostaa houkuttelevan arvolupauksen. DRT:n kaupallinen johtaja Eric Moussu sanoo, että vi- sio sähköautojen vihreistä renkaista on yllättävän lähellä toteutumista.

”Maailmanlaajuinen rengasmarkkina on valtava, ja autoteollisuus on erittäin innovatiivinen.” Moussu myöntää, että rengasmarkkinaan liittyy omat haasteensa. Se on ensinnäkin monimutkainen ja erittäin tarkkaan säädelty ala – niin kuin pitääkin olla, kun kyse on ihmisten turvallisuudesta. Toinen ongelma on pitkä tuotekehitysprosessi: CST-­ renkaan kehittäminen kestää 18–24 kuukautta, joten tuotetta ei saada markkinoille käden käänteessä. Kun renkaat lopulta päätyvät autojen alle, niitä käytetään keskimäärin 5–9 vuotta. ”Rengasvalmistajat tarvitsevat DRT:n kaltaisia toimit- tajia, jotka pystyvät takaamaan raaka-aineen laadun ja saatavuuden pitkällä aikavälillä. Toimitusketjun luotet- tavuus on äärimmäisen tärkeää”, Moussu sanoo. DRT puolestaan tarvitsee yhtä luotettavia CST:n toimit- tajia. Korkean ja tasaisen laadun lisäksi myös toimitta- jien hinnoittelun on oltava ennakoitavaa. DRT:n ja Metsä Fibren kumppanuuden näkökulmas- ta renkaat, jotka sisältävät CST-johdannaisia, ovat yksi tärkeä tulevaisuuden kehitysalue. Molemmat osapuo- let ymmärtävät, että rengasteollisuudesta ei ole luvassa pikavoittoja, mutta sinnikkäällä työllä on mahdollista saavuttaa jotain merkittävää. ”Kummankin yrityksen sitoutuessa hankkeeseen meidän on mahdollista kehittää CST:stä varteenotetta- va raaka-aine rengasteollisuudelle. Se hyödyttäisi meitä molempia”, du Chatenier sanoo. KOHTI ENTISTÄ TIIVIIMPÄÄ YHTEISTYÖTÄ DRT:n hankintajohtaja Laurent Villain ja strategisten raaka-aineiden hankintapäällikkö Guillaume Lamarque kertovat yrityksen tehneen Metsä Fibren kanssa yhteis- työtä yli vuosikymmenen ajan. Nyt kumppanuutta py- ritään vahvistamaan entisestään. Yhteistyöhön kuuluvat esimerkiksi tekniset tiimit, jois- sa on kummankin yrityksen asiantuntijoita.

23

Powered by