TYÖLLISYYSVAIKUTUKSET LAAJA-ALAISIA
PROJEKTIOSAAMISEN VOIMAA
Metsä Fibren projektiosaaminen on harjaantunut eri suurhank- keissa vuosikymmenten varrella. Kemin biotuotetehdasprojektissa on mukana tekijöitä kaikista aiem- mista tehdasprojekteista: Rau- malta, Joutsenosta, Uruguaysta ja Äänekoskelta. Ydinryhmään kuuluu noin 60 henkilöä. ”Arvostamme osaamisen jakamista, joten mukana on myös uusia tekijöitä. Kehitämme teke- mistämme jatkuvasti ja mietimme aina projektin jälkeen, missä onnistuimme ja mitä kehittämis- alueita meillä on”, kertoo projektin- johtaja Jari-Pekka Johansson. Tehtaan rakentaminen on systemaattista toimintaa: kaikki mahdollinen kirjataan toiminta- ohjeisiin jo suunnitteluvaiheessa ja roadmap kertoo, miten projekti toteutetaan. ”Projektityöskentely on pitkälle kommunikointia: kun kaikki tietä- vät mihin toiminnalla tähdätään, he pyrkivät siihen ja tekevät työnsä hyvin. Aikataulu on kaiken lähtökohta. Sen jälkeen olennaista on määräpäivien noudattaminen.”
Uuden biotuotetehtaan tehdasalueella työskentelisi noin 250 henkilöä. Tehtaan elinkaareksi lasketaan 30–40 vuotta, joten työpaikat turvattaisiin useiksi vuosikymmeniksi. ”Tämän mittakaavan projekti antaa piristysruiskeen paikkakunnalle. Se tuo mukanaan paitsi julkisuutta, en- nen kaikkea turvaa ja vakautta. Investointimme toimisi Kemissä pitkäaikaisena työllistäjänä.” Kokonaisuutena tehdas työllistäisi Suomessa yhteensä noin 2 500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja olisi 1 500. Uudet työpaikat liittyisivät pääasiassa puunkorjuuseen ja kuljetuksiin. Rakennusvaiheen työllistävyys olisi lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Projektin kotimaisuusaste olisi noin 70 prosenttia. ”Tämänhetkisen tiedon perusteella luku näyttäisi pitä- vän paikkansa. On hienoa huomata, että kotimaiset yri- tykset ovat kilpailukykyisiä”, Johansson toteaa. Tehtaan yksityiskohtainen toteutussuunnittelu ja raken- nusvaiheeseen valmistautuminen aloitettiin elokuussa 2020. Päätoteutuskumppanina päälaitteissa ja automaa- tiossa on Valmet, sähköjärjestelmissä ABB, projektinhal- linnassa ja toteutussuunnittelussa AFRY ja rakennuttami- sessa Fimpec. Pienet ja keskisuuret yritykset voivat päästä mukaan joko suoraan tai alihankkijoina. Äänekoskella kilpailutettiin 100 rakennusurakkaa, 300 laite- ja asennustoimitussopimusta ja 5 000 ostotilausta. Kemin tehdasprojekti olisi samassa suuruusluokassa.
Kemin tehdasalueella toimivat integraatissa Metsä Fibren sellutehdas ja samaan Metsä Group -konserniin kuuluvan Metsä Boardin kartonkitehdas.
PAIKKAKUNTALAISET AKTIIVISESSA ROOLISSA
INVESTOINNIN ARVO Hankkeen kokonaisarvo on 1,5 miljardia euroa, joten kyseessä olisi Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi. 1,5 mrd €
Lähiseudun asukkaiden näkökulmasta mittava tehdas- projekti synnyttää odotuksia ja herättää kysymyksiä. Siksi Metsä Fibren johto ja projektin toteutuksesta vastaavat henkilöt ovat osallistuneet Kemissä järjestettyihin yleisöti- laisuuksiin. Keskusteluun ovat nousseet vaikutukset omaan elinpiiriin, esimerkiksi melu ja ympäristönäkökulmat. ”On hyvä, että huolista kerrotaan meille, koska silloin voimme keskustella niistä ja jakaa tietoa, sekä oikoa mah- dollisia väärinkäsityksiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kaiken kaikkiaan vastaanotto on ollut hyvä, ja olemme kokeneet itsemme tervetulleiksi. Jatkamme ak- tiivista vuorovaikutusta”, Johansson sanoo. Myös eri sidosryhmiä on otettu laajasti mukaan han- kesuunnitteluun. ”Kemin kaupungin kanssa pohdimme säännöllisesti esi- merkiksi kaavoitukseen ja sataman kehitykseen liittyviä asioita. Lisäksi olemme käyneet vuoropuhelua useiden muiden tahojen kuten Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa, ja käyneet kertomassa hankkeesta yrittäjien ja kuntapäättäjien tapahtumissa”, Pesonen kertoo. Paikallisten yrittäjien mielenkiinto kohdistuu hänen mukaansa erityisesti siihen, miten projektissa voi olla mukana ja millaisia sopimuksia on tarjolla. ”Kemissä järjestämämme alihankintapäivät ovat palvel- leet myös heitä. Tapahtumissa olemme kertoneet projektin etenemisestä ja toteutustavoista sekä yhteistyön edelly- tyksistä.” •
1,5 milj. t
VUOSITTAINEN TUOTANTO Uusi tehdas valmistaisi noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua vuodessa. Nykyisen tehtaan vuosikapasiteetti on noin 620 000 tonnia.
7,6 milj. m 3
KUITUPUUN KÄYTTÖ Uuden tehtaan vuotuinen kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli 4,5 miljoonaa nykyisen tehtaan käyttöä enemmän.
Metsä Fibren Kemin tehdasalueella työskentelisi jatkossakin 250 henkilöä. Saman määrän työllistää Äänekosken tehdasalue.
30
31
Powered by FlippingBook