Fibre asiakaslehti 2020/2021

”Haluan yhdistää koko pohjoisen havumetsävyöhykkeen yhteisen tavoitteen taakse ja edistää paikallisen kuidun tutkimusta ja käyttöä.”

”Haluamme houkutella alalle ja Suomeen lahjakkaita seuraavan sukupolven tutkijoita, ja olemme osin jo on- nistuneetkin siinä”, Rojas sanoo. Yksi FinnCERESin vetonaula on Rojasin ja hänen tii- minsä ideoima vuosittainen FinnCERESin Novel openings -projektirahoitushaku. ”Kannustamme sillä tutkijoita ja jopa opiskelijoita eh- dottamaan vuosittain villeimpiä ja hulluimpia ideoitaan, jotka tavoittelevat kauas tulevaisuuteen.” BOREAALINEN VYÖHYKE, YHDISTYKÄÄMME! Jos Rojas voisi päättää, villejä ja hulluja ideoita ei tulisi vain tutkijoilta, vaan myös teollisuudesta. Hän haluaa houku- tella teollisuutta ulos mukavuusalueelta ja uskoo, että se tapahtuu parhaiten yhteistyöfoorumeilla, kuten FinnCER- ESissä sekä British Columbia -yliopiston biotuoteinstituu- tissa, hänen toisessa kotipesässään. ”Etsin jatkuvasti tapoja luoda yhä suurempaa vaikutusta puupohjaisilla biomateriaaleilla maailmanlaajuisesti. Ha- luan yhdistää koko boreaalisen vyöhykkeen eli pohjoisen havumetsävyöhykkeen yhteisen tavoitteen taakse ja edis- tää paikallisen kuidun tutkimusta ja käyttöä.” Kansainvälistä kumppanuutta tarvitaan Rojasin mukaan etenkin suurimmissa haasteissa. ”Metsästä saatavien biomateriaalien avulla voimme hillitä hiilidioksidipäästöjä, puhdistaa meriä, säästää muita luon- nonvaroja ja lisätä kiertotaloutta. Ja mikä tärkeintä, metsät säilyvät silti virkistyskäytössä, koska tutkimustyön ansiosta tiedämme jo, miten metsäbiomassaa käytetään tehokkaasti.” Rojas pitää biotuoteteollisuuden erityisenä haasteena muoviteollisuuden ja muun petrokemian teollisuuden vahvoja arvoketjuja, joihin uudet biomateriaalit eivät so- lahda suoraan tai ainakaan helposti.

”Meidän on luotava uusia arvoketjuja. Metsä Fibren mallia pidän erittäin hyvänä: on biotuotetehdas ja sen ympärillä satelliitteina yksiköitä, jotka jalostavat ligno- selluloosaa ja puun muita komponentteja edelleen.” INTOHIMO TIETEESEEN NÄKYY JA TARTTUU Rojasin ideat lentävät niin mikro- ja nano- kuin maapal- lonkin mittakaavassa. Niin, ja odottaa hän biomateriaalien edistävän avaruustutkimustakin. Mitä ilmeisemmin hän on onnistunut vuosien varrella vakuuttamaan myös lu- kuisia rahoittajia ja yrityskumppaneita ideoistaan. Miten se on onnistunut? ”Suhtaudun kasveihin ja tieteeseen intohimoisesti ja annan sen näkyä. Englanti ei ole äidinkieleni, enkä pysty kisaamaan hienosti muotoilluilla lauseilla, mutta pystyn näyttämään innostukseni ja tartuttamaan sen muihin”, Rojas pohtii. Hän myöntää, että hänen kykynsä ja ansionsa tieteen- tekijänä luovat toki perustan uskottavuudelle, mutta nii- denkin kartuttamiseksi on pitänyt innostaa ja vakuuttaa ihmisiä. Palataan vielä nuoruuteen Venezuelassa, jolloin ura- valinta ei ollutkaan ihan suoraviivainen. Nuorta Rojasia nimittäin kiehtoi kovasti ajatus psykologian opinnoista. Nyt hän hyödyntää kiinnostustaan johtaessaan moniam- matillisia tiimejä ja yhteistyötä. ”Minun on ympäröitävä itseni erittäin hyvällä tiimillä ja varmistettava, että osa tiimistä keskittyy tutkimuksen sijaan sen koordinointiin. Vaikka akateemisessa maail- massa kilpaillaan, meidän on pystyttävä tarjoamaan tut- kijoille rento ilmapiiri, joka jättää tilaa ideoiden heittelylle ja yhteistyölle.” •

ORLANDO ROJAS Vieraileva professori Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella, johtaja Aalto-yliopiston ja VTT:n FinnCERES- osaamiskeskittymässä sekä professori ja biotuoteinstituutin johtaja British Columbia -yliopistossa Kanadassa.

46

Powered by