YHTEISTYÖN VOIMAA ÄÄNEKOSKELLA
Nouryon ja Metsä Fibre yhdistivät voimansa CMC:n valmistuksessa Äänekoskella. Molemmat ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen ja kasvuun.
SAMI ANTEROINEN, kuva NOURYON
Äänekosken selluekosysteemi vahvistui entisestään, kun Nouryon osti kesällä 2020 J.M. Huber Corporationilta CP Kelco Oy:n karboksimetyyliselluloosa- eli CMC-liiketoi- minnan. Nouryonin omistaa yhdysvaltalainen pääoma- sijoitusyhtiö Carlyle Group. Kauppa laajentaa merkittävästi Nouryonin CMC-tuot- teiden valikoimaa. CMC on vastuullinen, biopohjainen ja vesiliukoinen sellusta valmistettava polymeeri, jolla on monia erilaisia käyttökohteita. Nouryonin rakennustuotteista vastaava johtaja Geert Hofman kertoo, että omistajaa vaihtoivat niin tuotteet, teknologia, asiakastiedot, Äänekoskella sijaitseva tuotan- tolaitos kuin maailmanlaajuinen varasto- ja jakeluverkosto. ”Lisäksi CP Kelcon kaikki 248 työntekijää siirtyvät Nou- ryonin palvelukseen,” Hofman sanoo. Hankinnan taustalla on Nouryonin strategia investoida johtavan aseman kehittämiseen houkuttelevilla kasvu- markkinoilla. CMC sopii kuvaan hyvin, sillä sitä käytetään monenlaisissa loppukäyttökohteissa, kuten hygieniatuot- teissa, rakennusmateriaaleissa, elintarvikkeissa, lääkkeissä ja pakkauksissa. TÄYDELLINEN LIITTO Hofmanin mukaan yrityskaupan myötä saatu laaja CMC- tuotteiden valikoima täydensi Nouryonin portfoliota. Nyt yhtiö voi tarjota asiakkailleen huomattavasti laajemman valikoiman kestäviä ratkaisuja. ”Ennen kauppaa meillä oli jo esimerkiksi lääke- ja hoito- aloihin liittyvää CMC-osaamista. Entisen kilpailijamme, CP
Kelcon, oston myötä osaamisemme karttuu myös paperi- ja kaivosalojen loppukäyttökohteiden osalta,” Hofman sanoo. Johtavan aseman saavuttaminen hyvien kasvumahdol- lisuuksien CMC-markkinoilla on yhtiölle todella houkut- televa mahdollisuus. ”CMC:llä on erinomaiset tulevaisuudennäkymät, ja se tarjoaa todella hyvät liiketoimintamahdollisuudet.” Hofman paljastaa Nouryonin olleen kiinnostunut maa- ilman suurimman karboksimetyyliselluloosan valmista- ja CP Kelcon CMC-liiketoiminnasta jo jonkin aikaa. Kun mahdollisuus yritysostoon avautui, Nouryon ei aikaillut kaupan solmimisessa. ”Kävi ilmi, että olimme myös CP Kelcon näkökulmasta mieluisin ostaja”, Hofman toteaa. EKOSYSTEEMIETU Hofman vieraili keväällä 2020 Äänekoskella ja vaikuttui paikkakunnan CMC-toiminnoista – samoin kuin koko paikallisesta ekosysteemistä. ”Metsä Fibren tehtaan sijainti aivan naapurissa luo ai- nutlaatuisen toimintaympäristön, joka tekee yhteistyöstä luontevaa”, hän sanoo. Nouryon saa Äänekoskella keskeisiä raaka-aineita suoraan Metsä Fibren tehtaalta ja valmistaa jopa 70 000 tonnia CMC:tä vuosittain. Tämänkaltainen sivuvirtojen hyödyntäminen on hieno esimerkki kiertotaloudesta. Se luo uusia liiketoimintamalleja ja kokonaisia ekosystee- mejä. Hofmanin mukaan Nouryon tavoittelee vahvasti ”vihreää” kilpailuetua.
47
Powered by FlippingBook