METSÄ FIBREN STRATEGIA LYHYESTI Ylitämme asiakkaiden odotukset Panostamme pitkäjänteisiin kumppanuussuhteisiin ja asiakasarvon luomiseen. Haemme päätuotteissamme markkinajohtajuutta, ja tavoitteemme on olla halutuin toimittaja alansa johtaville yrityksille. Erinomainen suorituskyky kaikessa toiminnassa Erinomainen suorituskyky edellyttää erinomaista tuot- teiden laatua ja poikkeamien hallintaa sekä alan parasta tuotanto- ja kustannuste- hokkuutta. Kehitämme jatku- vasti toimintatapojamme ja hyödynnämme uusinta teknologiaa. Paras henkilöstö Pysyvän erinomaisuuden saavuttaminen edellyt- tää parasta henkilöstöä. Haluamme olla halutuin työpaikka, jossa on parhaat osaajat ja vahva innovaa- tiokulttuuri. Tämän saavut- taaksemme panostamme erinomaiseen johtamiseen ja esimiestyöhön. Edelläkävijyys ja vastuullisuus Meillä on modernit ja tehokkaat tuotantolaitokset, joiden suorituskyvyn var- mistamme systemaattisella kehitystyöllä sekä oikein ajoitetuilla ylläpitoinvestoin- neilla ja suurkorjauksilla. Kehitämme aktiivisesti uusia biotuotteita, jotka vahvista- vat sellu- ja sahaliiketoimin- nan kustannustehokkuutta ja kasvua sekä luovat kestävää bio- ja kiertotaloutta. Varmis- tamme kestävän kehityksen toteutumisen läpi koko arvo- ketjun. Käytämme kestävästi hoidetuista metsistä tulevaa pohjoista puuta ja valmis- tamme siitä resurssitehok- kaasti tuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia raaka-ai- neita ja materiaaleja.
”Puunjalostajalle tärkeät megatrendit löytyvät ympäristön, teknologian ja väestörakenteen muutoksen osa-alueilta.”
Puun jalostusastetta voi nostaa myös kehittämällä omia teollisia prosesseja. Esimerkiksi puun kuorta polttamalla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita, öljyä tai kaasua, sellutehtaiden ja sahojen energiantuotannossa. Sellutehtaat tuottavatkin selkeästi enemmän energiaa kuin ne kuluttavat, ja tuotantoprosessista yli jäävä energia myydään valtakunnan verkkoon. INVESTOINNIT LUOVAT PERUSTAA TULEVAISUUDEN KASVULLE Sekä sellun että sahatavaran asiakkaiden tarpeet kehittyvät jatkuvasti. ”Ennen kaikkea asiakkaamme haluavat kehittää omaa tuotantotehokkuuttaan. Meille se merkitsee, että tuottei- demme täytyy olla erittäin tasalaatuisia. Toisaalta meiltä vaaditaan toimitusvarmuutta. Siihen vastaamme pitämällä tuotantolaitoksemme hyvässä kunnossa ja investoimalla niihin säännöllisesti.” Metsä Fibren kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja paranta- misessa avainasemassa ovat Raumalla vuonna 2022 käyn- nistyvä saha ja Kemiin suunniteltu uusi biotuotetehdas. ”Luomme investoinneilla perustaa yhtiön menestykselle kymmenien vuosien päähän”, Nousiainen sanoo. Rauman saha tulee olemaan tekoälyä ja konenäköä hyö- dyntävä maailman modernein saha, joka käy keskeytyk- settä vuoden jokaisena päivänä. ”Teemme sahatavaran valmistuksessa teknologiahypyn ja siirrämme toiminnan ohjauksen kokonaisuudessaan keskusvalvomoon. Odotan innolla hetkeä, kun saha käyn- nistyy.” Kemin biotuotetehdas tulee olemaan pohjoisen pallon- puoliskon suurin puuta jalostava laitos. ”Kemin biotuotetehtaan avulla haluamme vahvistaa ase- maamme johtavana havupuusta valmistetun markkinasel- lun tuottajana. Samalla pystymme edelleen kehittämään ainutlaatuista biotuotekonseptiamme. Lisäksi vähennäm- me ympäristökuormitusta, ja meistä tulee entistä merkit- tävämpi uusiutuvan biosähkön tuottaja.” Rauman ja Kemin investointien suunniteltu yhteisarvo on noin 1,7 miljardia euroa. •
KÄÄNNEKOHDAT NOPEUTTAVAT MUUTOKSIA Väestörakenteen muutos ja elintason nousu tarkoittavat käy- tännössä sitä, että kaupungistuminen kiihtyy, väestö ikääntyy ja keskiluokka kasvaa kaikkialla. Metsäteollisuudessa muutos näkyy muun muassa niin, että sellusta valmistettujen peh- mopaperi- ja hygieniatuotteiden kulutus kasvaa koko ajan. ”Pehmopaperituotteet ovat hyvin tärkeässä roolissa hy- vinvoinnin ja hygienian edistämisessä sekä tartuntatautien ehkäisemisessä, kuten COVID-19-pandemiakin on osoitta- nut. Länsimaissa niitä pidetään itsestäänselvyyksinä, mut- ta on runsaasti maita, joissa ihmisillä ei ole varaa käyttää pehmopapereita. Uskon vahvasti, että niiden kulutus tulee kasvamaan elintason noustessa globaalisti. Sellun loppu- käytössä on koettu suuria muutoksia kuluneen kymme- nen vuoden kuluessa. Paperiset lehdet ovat korvautuneet digitaalisen murroksen myötä sähköisillä medioilla, ja toimistopaperin kulutus on vähentynyt.” ”Viimeisen kymmenen vuoden aikana paino- ja kirjoi- tuspaperien osuus pohjoisen havusellun loppukäytöstä on laskenut selvästi. Samaan aikaan pehmopapereiden sekä pakkausmateriaalien osuus on noussut huomattavasti. Tällaiset käännekohdat, joihin koronapandemia kuuluu, nopeuttavat aina suuria rakenteellisia muutoksia”, Nou- siainen muistuttaa. UUSIA TUOTTEITA PITKÄJÄNTEISESTI Puuraaka-aineen jalostusarvon kasvattaminen vaatii jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä. Metsä Fibre kehittää aktiivisesti uusia biotuotteita, jotka vahvistavat sellu- ja sahaliiketoiminnan kustannustehokkuutta ja kasvua sekä luovat kestävää bio- ja kiertotaloutta. ”Kehitämme sellusta uusia tuotteita, ja tässä kehitys- työssä tiivis kumppaniverkosto ja teollinen ekosysteemi ovat avainasemassa. Ajan myötä uusista biotuotteista voi kasvaa suuria tuoteryhmiä.” Tutkimustyö tekstiilikuidun valmistamiseksi sellusta alkoi Metsä Fibrellä 2009. Nyt, reilu kymmenen vuotta myöhemmin käynnistyi Äänekosken biotuotetehtaan yh- teydessä toimiva Metsä Springin koetehdas.
56
57
Powered by FlippingBook