52 %
Yli puolet kuluttajista ostaisi enemmän vastuullisesti pakattuja tuotteita, jos tuotteet eivät olisi kalliimpia kuin perinteisesti pakatut. Näin todetaan kyselytutkimuksessa, jonka McKinsey teki amerikkalaisten kuluttajien keskuudessa lokakuussa 2020. Noin 35 prosenttia ostaisi vastuulli- sesti pakattuja tuotteita, jos niitä olisi paremmin saatavilla kaupoissa, useammissa tuoteryhmi- ssä, ja jos ne olisi paremmin merkitty ‘vihreäksi’ vaihtoehdoksi.
Fibre-lehti sai kansainvälisessä arvostetussa asiakasviestinnän ja sisältömarkkinoinnin Folio Awards 2020 -kilpailussa kunniamaininnan onnistuneesta kokonaisuudistuksesta. Lehden konsepti uudistettiin vuonna 2019, ja samalla se sai uuden sisältöä kuvaavan Fibre-nimen. “Kunniamaininta oli meille iloinen yllätys. Olemme ylpeitä asiakaslehtemme menestyksestä, sillä olemme tehneet kovasti töitä vastatak- semme entistä paremmin selluasiakkaidemme tarpeisiin”, sanoo markkinointijohtaja Eva Martin .
UUSIA KUITUPOHJAISIA BIOTUOTTEITA EKOSYSTEMIN VOIMIN
SELLUNÄYTTEET UUSIIN PAKKAUKSIIN
MILL OF THE FUTURE - PALKINTO ÄÄNEKOSKELLE Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas palkittiin Mill of the Future -palkinnolla kansainvälisessä Pulp & Paper Industryn (PPI) kilpailussa. Kilpailussa arvioitiin muun muassa tehtaan tehokkuu- teen, tuotantoon ja ympäris- tösuorituskykyyn vaikuttavia moderneja ja innovatiivisia ratkaisuja. Erityisesti tehdas sai kiitosta materiaali-, ener- gia- ja ympäristötehokkaista ratkaisuistaan sekä laajasta biotuotekonseptistaan. ”Olemme kiitollisia ja ylpeitä saamastamme tunnustuk- sesta. Biotuotetehtaamme Äänekoskella on yksi konk- reettinen esimerkki biotuote- konseptin laajamittaisesta toteuttamisesta. Samalla se kuvastaa jatkuvan paranta- misen toimintatapaamme ja kestävän biotalouden edelläkä- vijyyttä”, sanoo toimitusjohtaja Ismo Nousiainen .
Metsä Fibren sellun näytepakkaukset on uudistettu vastaamaan uutta, yhtenäisempää Metsä-brändiä. Samalla pakkauksista tehtiin aiempaa ympäristöystävällisempiä. Pakkaukset uudistettiin yhteistyössä samaan konserniin kuuluvan Metsä Boardin kanssa, ja niiden raaka-aineena käytetään Metsä Pine-, Metsä Birch- ja Metsä High Yield -sellua. "Halusimme uusien näytepakkausten olevan premium-luokkaa sekä materiaalivalintojen että ulkoasun osalta”, kertoo Metsä Fibren mark kinointijohtaja Eva Martin . Pakkausten design on tyylikkään minimalistinen, ja kaikki osat on valmistettu luonnollista tuntua tuovasta päällystämättömästä materiaalista. Kohokuvioitujen efektien lisäksi kontrastia tuovat hopeavärillä kuuma folioidut Metsä-tunnukset. ”Uudet pakkaukset esittelevät pohjoismaista puukuitua mahdollisimman korkealuokkaisesti ja tuovat esiin taivekartongin ja aaltopahvin parhaat omi- naisuudet”, sanoo pakkauspalveluiden johtaja Ilkka Harju Metsä Boardista. Kotelon sisäpakkaus on valmistettu mikroaaltopahvista. Pakkauksen viimeistelee ulkopuolella kiertävä sleever-osa, joka on valmistettu Metsä Boardin taivekartongista (MetsäBoard Natural FBB 325 g/m 2 ). Kierrätettävien pakkausten materiaalit on valittu kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Sisäpakkaus on täysin liimaton, muutoin pakkauksis- sa on liimaa vain sleever-osan sivuliimauksessa. Pakkauksia on kaksi erilaista: sellulle sekä selluarkeille.
Metsä Fibre on mukana ExpandFibre-ohjelmassa, jonka ta- voitteena on kehittää teknologioita ja liiketoimintakonsepteja uusien biotuotteiden ympärille. Metsä Groupin ja Fortumin käynnistämä nelivuotinen hanke keskittyy puusta ja oljesta saatavan sellukuidun hyödyntämiseen. Metsä Fibren tutkimus- johtaja Anna Suurnäkin mukaan hanke on uudenlainen tapa tehdä yhteistyötä ja kerryttää verkostoa. ”Haluamme luoda uutta aktiviteettia ohjelman painopistea- lueisiin liittyen. Tavoitteena on, että projektin ansiosta ekosys- teemi aihepiirin ympärillä vahvistuu ja tuottaa lisäarvoa uusina yrityksinä, tuotteina ja lisätutkimuksena”, Suurnäkki sanoo. Kaikki ohjelmalle olennaiset arvoketjut perustuvat uusiutu viin ja kestäviin olki- ja pohjoisiin puuraaka-aineisiin. Expand Fibren veturiyrityksinä toimivien Metsä Groupin ja Fortumin yhteisinä tavoitteina ovat tekstiiliarvoketjun kehittäminen ja biokomposiittituotteiden kehitys. ”Metsä Fibren yhtenä pitkän tähtäimen tavoitteena on uuden kuitupohjaisen biotuotteen kehittäminen. Tätä teemme projek- tin aikana yhdessä tutkimus- ja yrityskumppaneiden kanssa.” Muista Metsä Groupin yhtiöistä Metsä Board toimii vetu- riyrityksenä pakkausmateriaaleihin liittyen, Metsä Springin fokus on tekstiilikuitujen hyödyntämisen kehittämisessä. Kokonaisuutena 50 miljoonan euron hankkeessa on kyse niin sanotusta PPP-yhteistyöstä (private public partnership), josta osan rahoittaa julkinen taho. Business Finland on myön- tänyt ohjelmalle 20 miljoonan euron rahoituksen veturiyritys-
TUTKIMUSTIETOA BIOKOMPOSIITTIEN KÄYTTÖTAVOISTA Metsä Fibre ja itsenäinen saksalainen tutkimus- laitos nova-Institut ovat tehneet markkinatut- kimuksen selluloosakuitujen käytön trendeistä biokomposiiteissa. Tutkimuksen mukaan luonnon- kuitupohjaisia komposiitteja käytettiin liiketoimin- nassa vuonna 2019 yhteensä noin 140 000 tonnia. Kaikenlaisten kierrätyskuitujen, selluloosakuitujen ja näkyvien puukuitujen käyttö on lisääntynyt kom- posiiteissa eniten kolmen viime vuoden aikana. Tulevina vuosina odotetun kasvun pääalueet ovat pakkaukset (laatikot, kuormalavat ja uudelleen- käytettävät tavarat), elektroniikka (kotelot ja muut suuret osat) sekä kulutustavarat.
ten haastekilpailussa. www.expandfibre.com
UUSI PUUPOHJAINEN 3D-KUITUTUOTE Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring kehit- tää uutta puupohjaista tuotetta ja täysin uuden- laista tuotantotapaa yhteistyössä Valmetin kanssa. ”Tavoitteenamme on kehittää uudenlainen puupohjainen 3D-kuitutuote, joka korvaa muovin esimerkiksi ruokapakkauksissa. Uudet tuotteet vähentäisivät jätteen määrää ja olisivat turvallisia, kierrätettäviä ja biohajoavia,” sanoo Metsä Springin projektivastaava Jarkko Tuominen . Kehitystyöhön liittyen Metsä Spring ja Valmet rakentavat Äänekoskelle uuden koelaitoksen, jonka on määrä käynnistyä loppuvuodesta 2021.
6
7
Powered by FlippingBook