Metsa Fibren valmistama ensikuitusellu on puhdasta ja soveltuu kaytettavaksi tuot- teissa, jotka ovat kosketuk- sissa elintarvikkeiden kanssa.
5S-MENETELMÄ TUO RYHTIÄ TEKEMISEEN Sortteeraus (englanniksi Sort – japaniksi Seiri) Sortteeraus tai lajittelu on oman työnteon kannalta tarpeettomista tavaroista luopumista. Näin vapautuu tilaa työskentelylle.
SELLUN TUOTETURVALLISUUS ALKAA MAAILMAN PARHAASTA RAAKA-AINEESTA Ensiluokkainen raaka-aine on sellun valmistusketjussa avainroolissa. Metsä Fibre on sitoutunut käyttämään tuotteissaan vain kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta. Tiedämme aina mistä käyttämämme puu on peräisin – suurin osa hankitaan Suomesta. ”Pohjoisista metsistä tuleva puu on kestävän kehityksen raaka-ainetta ja koko tuoteturvallisuuden ankkuri”, kuvailee Thomas Fant. Tärkeimmistä tuotannossa käytettävistä kemikaaleista ylläpidetään tietokan- taa, joka sisältää ympäristö-, terveys- ja turvallisuustietoja sekä esimerkiksi tiedot aineiden EU:n REACH-asetuksen mukaisista rekisteröinneistä. Johtamis- järjestelmät ja testaus varmistavat turvallisuuden tehtailla. Tehtaillamme on käytössä laadun (ISO 9001), ympäristön (ISO 14001) ja tuo- teturvallisuuden (ISO 22000) johtamisjärjestelmät. ”Sellun tuoteturvallisuutta valvova ISO 22000 tuli käyttöön tehtaillemme vuosituhannen alussa. Tässä olimme ensimmäisten joukossa koko toimialalla”, kertoo Fant. Ainesosien hyväksynnän lisäksi sellu, pakkauskartonki ja ruoanlaittopaperit testataan monin tavoin. Testeissä varmistetaan esimerkiksi ruoanlaittopape- reiden soveltuvuus käytettäväksi mikrossa ja uuneissa korkeissa lämpötiloissa. Johtamisjärjestelmien avulla taataan, etteivät elintarvikekäyttöön menevät tuotteet likaannu tai rikkoonnu tuotanto- tai kuljetusvaiheessa. Valmistamamme ensikuitusellu on puhdasta ja soveltuu käytettäväksi tuot- teissa, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Ruokaan ei saa siirtyä mitään ihmisen terveydelle haitallista. Myöskään minkäänlainen kontakti selluista tehtäviin pakkausmateriaaleihin ei saa muuttaa ruoka-aineen makua, hajua tai koostumusta.
Systematisointi (Set in order – Seiton)
Systematisointi on työpaikan järjestyksen sekä esimerkiksi tuotannon toimintamallien selkeyttämistä.
Siivous (Shine – Seiso)
Siivouksessa keskeistä on oman työpisteen ja työalueen päivittäinen, suunnitelmallinen siivous oikeita työvälineitä ja -tapoja käyttäen. Standardisointi (Standardize – Seiketsu) Standardisointi on yhteisistä pelisäännöistä sopimista yhdessä työntekijöiden kanssa: esimerkiksi listaus työpisteeseen kuuluvista työkaluista tai siivousai- kataulu. Seuranta (Sustain – Shitsuke) Seuranta on samalla sitou- tumista. Sovittuja uusia käytäntöjä tulee noudattaa ja niitä seuraamalla var- mistetaan 5S-menetelmän muodostuminen rutiiniksi ja osaksi yrityksen kulttuuria.
Myös kulttuuriset seikat voivat vaikuttaa. Fantin mukaan monissa maissa yritykset tekevät saapuneelle selluerälle vielä omia tutkimuksiaan ennen kuin se hyödynnetään raaka-aineena. ”Vastaavasti Pohjoismaissa lähtökohtana on yleensä se, että sellun puhtauteen ja turvallisuuteen luotetaan, eikä valmistajan omia kokeita pidetä tarpeellisina.” TURVALLISUUSKETJU KUNNOSSA Turvallisuusaspektit ovat koko Metsä Groupin asia siinä, missä Metsä Fibrenkin. Vahvuutena on, että koko tuo- tantoprosessi raaka-aineesta lähtien on omissa käsissä. ”Teemme konsernissa tiivistä yhteistyötä, jotta tuotetur- vallisuus saadaan pidettyä huipputasolla. Kun koko ketju on kunnossa, voimme todella panostaa tasalaatuisuuteen.” Entä mitä on edessä, kun matkataan syvemmälle 2020-lu- vulle? Fantin mukaan asiakkaan turvallisuustietoisuus kas- vaa entisestään samalla, kun rima nousee regulaatiopuolella. Toimiala pärjää vahvaa turvallisuuskulttuuria edistämällä ja teknologisia innovaatioita käyttöön ottamalla. ”Esimerkiksi kaikenlainen online-analytiikka kehittyy jatkuvasti. Prosessien optimoinnissa riittää edelleen te- kemistä, myös tuoteturvallisuuden osalta.” Jossain vaiheessa ei-toivottuja ainesosia saattaa sellukei- tosta saalistaa myös tekoäly. ”Vielä ei olla siinä vaiheessa, mutta se voi olla yksi tule- vaisuuden suunta tuotannossa.” •
KOKONAISTASEET SYYNISSÄ Teknisessä tarkastelussa puhutaan kokonaistaseiden hal- linnasta, simuloinnista ja estimoinnista, joiden avulla pro- sessia ohjataan ja optimoidaan. Tavoitteena on varmistaa, että mitään aineita ei pääse rikastumaan itse selluun. ”Modernissa biotuotetehtaassa nämä asiat voidaan halli- ta hyvinkin tehokkaasti, kun mitataan oikeita asioita ja to- della tunnetaan oma prosessi läpikotaisin”, Fant vakuuttaa. Kuinka vahvasti sellun tuoteturvallisuus sitten on nous- sut asiakkaiden agendalle? Fantin mukaan 10–15 viime vuoden aikana tietoisuus näistä asioista on noussut kohisten, ja peruskaava on var- sin selkeä: Ensin viranomaiselta tulee linjaus, joka kiristää olemassa olevaa ohjeistusta. Sitten asiasta huolissaan oleva teollinen valmistaja ottaa yhteyttä selluntuottajaansa ja kysyy, täyttääkö sellu varmasti kaikki vaatimukset. ”Asiakkaan huoli on ymmärrettävä, koska esimerkiksi ruoan kanssa kosketuksissa olevien pakkausmateriaalien tulee olla ehdottoman puhtaita ja turvallisia käyttää.” ASIAKASPRIORITEETIT VAIHTELEVAT Viime vuosina asiakkailta on tullut kysymyksiä myös allergiakestävyydestä eli siitä, voiko materiaali laukaista allergisen reaktion joissakin ihmisissä. ”Kysymysten suhteen on selvää, että paljon riippuu tie- tenkin asiakkaan harjoittamasta liiketoiminnasta, koska bisnesintressit suuntautuvat eri toimialoilla eri tavalla.”
Thomas Fant Metsä Fibren tekninen asiakaspalvelupäällikkö, joka auttaa asiakkaita löytämään oikeat ratkaisut sellun eri käyttötarpeisiin.
68
69
Powered by FlippingBook