Koko metsäekosysteemi vahvistuu
Uudistavan metsätalouden keskiössä on metsäekosysteemi, joka tarjoaa ihmisille ekosysteemipalveluiksi kutsuttuja hyötyjä. Puu- raaka-aineen lisäksi ekosysteemipalveluihin luetaan metsän tarjoamat marja- ja sienisadot, mahdollisuus virkistäytymiseen, hiilen sidonta, kyky puhdistaa vettä ja ilmaa sekä kyky hillitä eroosiota. Sen sijaan, että pyrittäisiin maksimoimaan jokin yksittäinen ekosysteemipalvelu, uudistavassa metsätaloudessa metsäekosys- teemin tilaa pyritään vahvistamaan kokonaisuutena. ”Kokonaisoptimoinnilla varmistamme, että metsäekosystee- mi säilyy mahdollisimman monimuotoisena, jolloin sen koko lisäarvopotentiaali, eli puuntuotannon lisäksi esimerkiksi hiili- nielut, pölyttäjäpalvelut, marjasadot ja puhdas vesi, ovat tulevien sukupolvien käytössä”, Lehesvirta sanoo. Käytännön tasolla kokonaisoptimointi jalkautuu joukoksi metsän- ja luonnonhoidollisia toimenpiteitä, joita harjoitetaan osin suomalaisessa metsätaloudessa jo nyt. ”Suomalainen metsänhoito on korkeatasoista. Emme ole kek- simässä pyörää uudelleen, vaan pyrimme siihen, että parhaista luonnontilaa vahvistavista käytännöistä tulee metsätaloudessa valtavirtaa.”
Kuluttajalle tieto ympäristövaikutuksista
Myönteisen muutoksen todentaminen on keskeinen osa uudis- tavan metsätalouden periaatteita. Metsä Group on kehittämässä mittaristoa, jonka avulla luonnon tilassa tapahtuvaa muutosta voidaan havainnoida. Kun mittaus tietyn ajan kuluttua toistetaan, saadaan tietää, mi- hin suuntaan luonnon monimuotoisuus on alueella kehittynyt. Metsä Groupin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä yhtiöllä on käytössään luotettavaa, mitattua tietoa metsäluon- non tilasta ja sen muutoksista. Yhtiö kehittää yhteismitallisia seuranta- ja todentamismenetelmiä laaja-alaisessa yhteistyössä vaiheittain niin, että todenteet saavuttavat myös kuluttajat. ”Olemme kansainvälisesti merkittävä toimija. Siksi sillä, mitä teemme, on merkitystä. Uudistava metsätalous on tapamme varmistaa, että pohjoisen puun käytöstä aiheutuva kokonais- vaikutus on mahdollisimman iso ja myönteinen”, Junnikkala sanoo.
METSÄKATO tarkoittaa, että metsää tuhotaan, jotta maata voidaan käyttää muihin käyttö- tarkoituksiin. Metsien raivaamista maatalouskäyttöön on EU:ssa pyritty minimoimaan metsäkato- asetuksella. LUONTOKATO tarkoittaa ihmisen toiminnasta aiheutuvaa lajien ja muun luonnon monimuotoisuu- den vähenemistä. Se pitää sisäl- lään myös lajien uhanalaistumi- sen ja mahdollisen sukupuuttoon häviämisen.
Metsä Group Plus -palvelu tuo periaatteet käytäntöön
Osana uudistavan metsätalouden periaatteita Metsä Group jul- kaisi kesällä 2023 uuden Metsä Group Plus -palvelun. Kyseessä on Metsä Groupin emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunnan omistaja- jäsenille suunnattu metsänhoitomalli, joka toteuttaa uudistavan metsätalouden periaatteita. Nykykäytäntöjä laajemmista, metsäluonnon monimuotoi- suutta tukevista ja parantavista toimista sovitaan metsänomis- tajan kanssa puukaupan tai taimikonhoitotilauksen yhteydessä. Metsä Group Plus -palvelun toimenpiteiden vaikutus on huo- mattava, sillä Metsäliitto Osuuskunnan jäsenet omistavat noin puolet Suomen yksityismetsistä. •
1 Kemper & Pathak. 2021. The business case for nature. World Bank Blogs. 2 Parviainen ym. 2010. Finland’s Forests in Changing Climate. Metsäntutkimuslaitos.
14
FIBRE
Powered by FlippingBook