Rakennamme kasvua yhdessä asiakkaidemme kanssa
NÄIN HARJOITAMME UUDISTAVAA METSÄTALOUTTA
7. Palolajistolle metsiä Metsäpalon jälkeen hiiltynyt puu ja palanut karike hou- kuttelevat paikalle oman lajistonsa. Tällaisia kohteita voidaan myös luoda keinotekoisesti polttamalla puita valvotusti. 8. Erityiset kohteet ja lajit huomioidaan Esimerkiksi paahderinteissä, eli kuivissa ja aurinkoisissa harjukohteissa, elää oma lajistonsa. Nämä erityiskoh- teet, kuten myös yksittäiset lajiesiintymät huomioidaan, ja ne turvataan tarvittaessa erityistoimin. Parannamme myös lajien mahdollisuutta siirtyä uusille elinalueille aluetason suunnittelulla ja osallistumalla monimuotoi- suusverkostojen kehittämiseen. 9. Huomioidaan arvokkaat elinympäristöt Arvokkaat elinympäristöt eli avainbiotoopit jätetään käsittelemättä tai niitä käsitellään eliölajien ehdoilla. Tällaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi virtavesikohteet ja lähteet, kivikko- ja kalliokohteet sekä jyrkänteiden alusmetsät. 10. Huomioidaan turvemaat Turvemaat muodostavat suuren hiilivaraston. Turvemail- la tehtävillä metsänhoidon toimenpiteillä pyritään var- mistamaan, että alueen vesitalous pysyy tasapainossa. Tavoitteena on, että puusto kasvaa, päästöt ovat mah- dollisimman pienet ja turvemaat säilyvät hiilivarastoina.
1. Luontaiset puulajit ja sekametsien lisääminen Suomessa teollisina puina käytetään maamme luontai- sia puulajeja eli kuusta, mäntyä, koivua ja haapaa. Uudis- tavassa metsätaloudessa sekametsien osuutta kasvate- taan lisäämällä koivua havumetsissä sekä kasvattamalla kuusta ja mäntyä samoissa metsiköissä. Harvinaisempia puulajeja, kuten raitaa, leppiä, tuomea, pihlajaa sekä jaloja lehtipuita, ei hyödynnetä taloudellisesti, vaan ne jätetään metsään kasvamaan ja vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta. 2. Lisätään lahopuuta Jätämme metsiin lahopuuta tuhohyönteisten luontais- ten vihollisten sekä uhanalaisten eliölajien elinympäris- töiksi. Luomme lahopuuta säästöpuilla, jotka jätetään hakkuun yhteydessä metsään kasvamaan, kuolemaan ja lahoamaan. Teemme myös tekopökkelöitä katkaisemalla puun 2–5 metrin korkeudelta. Näin saamme laho- ja kolo- puuta metsiin, joissa sitä muuten olisi niukasti. 3. Lehtolajien elinolosuhteita tuetaan Lehdot ovat arvokkaita luontokohteita, sillä niistä löytyy lajeja, joita ei tapaa muualla. Sen vuoksi lehdoissa suo- sitellaan luonnonhoitoa ja varmistetaan, että lehtolajien elinolosuhteet säilyvät ja paranevat. 4. Vaihtelua metsän rakenteeseen Pidämme yllä metsien rakenteellista vaihtelevuutta. Vaihteleva rakenne lisää monimuotoisuutta, sillä eri eliöla- jit tarvitsevat erilaisia metsiä elinympäristöikseen. Jätäm- me metsään säästöpuita, säästöpuuryhmiä ja suojatihei- köitä. Metsien käsittelytapoihin haetaan monipuolisuutta ja niiden jatkuvapeitteistä kasvatusta lisätään. 5. Rannoille jätetään suojavyöhykkeet Jätämme vesistöjen varsille suojavyöhykkeet, jotka tur- vaavat ranta-alueen lajiston elinolosuhteita ja pidättävät kiintoaine- ja ravinnehuuhtoutumia. Suojavyöhykkeen leveys riippuu kohteesta. Rantojen puusto ja lajisto vaih- televat, ja yksi tyypillinen rantapuulaji on tervaleppä. 6. Vanhoja puita jätetään pystyyn Vanhoja puita jätetään pystyyn, sillä niissä elää paljon tärkeitä eliölajeja. Vanhoja puita saadaan lisää jättämäl- lä eläviä säästöpuita, ja aikanaan vanhoista puista tulee lahopuuta.
Asiakaslähtöisyys ja pitkäaikaiset suhteet ovat avainasemassa, kun Metsä Fibre tavoittelee kestävää kasvua ja vahvistaa kärkipaikkaansa globaaleilla havusellu- markkinoilla. Emme hae lyhytnäköisiä voittoja, vaan uskomme, että pitkäaikainen yhteistyö johtaa sekä meidän että asiakkaidemme kannalta kannattavimpaan tulokseen. Korkealaatuinen, pohjoisesta puusta valmistettu sellu, sahatavara ja muut bio- tuotteet ovat yhtiömme vahvuus. Teemme asiakkaidemme kanssa tiivistä yhteis- työtä, jolla varmistamme tuotteidemme sopivuuden heidän käyttötarkoituksiinsa ja prosesseihinsa. Uusi biotuotetehtaamme Kemissä ja moderni mäntysahamme Raumalla tuovat markkinoille uutta tarjontaa, jonka turvin asiakkaamme voivat kasvattaa omaa liiketoimintaansa myös jatkossa. Sellussa meillä on vahva markkina-asema Euroopassa ja Aasiassa. Yhdysval- loissa kasvatamme markkinaosuuttamme. Jatkossa vastaamme asiakaskysynnän kasvuun yhä suuremmilla volyymeilla. Paikallisten selluntuottajien haasteet, kuten raaka-aineen saatavuusongelmat ja kapasiteetin leikkaukset, ovat synnyttäneet tar- jontavajetta ja avanneet meille mahdollisuuden saada markkinoilta lisää jalansijaa. Taloudelliset suhdanteet vaikuttavat maailman sellumarkkinoihin, mutta pitkällä aikavälillä odotamme sellun kysynnän kasvavan jatkossa vakaasti etenkin pehmo- paperien ja pakkauskartonkien sekä erikoispapereiden osalta. Tätä näkemystä tukevat globaalit megatrendit. Erityisesti fossiilisten raaka-aineiden korvaami- nen, väestönkasvu, kaupungistuminen ja ostovoiman kasvu kehittyvissä maissa kasvattavat pehmopaperien ja pakkausmateriaalien kulutusta. Sahatavarassa meillä on asiakkaita Suomessa sekä muualla Euroopassa, Lähi- idässä, Afrikassa ja Aasiassa. Etenkin Japanin markkinoilla on hienoa nähdä vahva kiinnostus ja osaaminen puurakentamiseen, ja sinne toimitamme korkealaatuisia sahatavaratuotteita yhä enemmän. Myös muualla maailmassa rakentamisen el- pyminen ja kasvava ympäristötietoisuus tulevat kasvattamaan puurakentamista, mikä puolestaan lisää sahatavaran kysyntää tulevaisuudessa. Uudenaikaisten tehtaidemme ja sahojemme ansiosta pystymme tarjoamaan entistä suurempia tuotantomääriä kaikille markkina-alueille. Tuotantomme pe- rustana ovat vastuullisuus ja kestävä kehitys. Kestävän kehityksen 2030-tavoittei- demme mukaisesti tähtäämme tuotantoon ilman fossiilisia polttoaineita. Kemin ja Äänekosken biotuotetehtaiden sekä Rauman sahan osalta olemme tämän tavoitteen jo saavuttaneet. Kehitämme myös jätevesipäästöttömän sellutehtaan konseptia, edistämme hiilineutraaleita logistiikkaratkaisuja tiiviissä yhteistyössä kumppa- neidemme kanssa ja parannamme jatkuvasti toimintamme ympäristötehokkuutta. Vastuullisuuden merkitys korostuu asiakasyhteistyössä entisestään. Tavoittee- namme on olla globaali edelläkävijä fossiilisten CO2-päästöjen vähentämisessä ja maailman johtava havusellun valmistaja, joka panostaa vahvasti pitkäaikaisiin asiakkuuksiin.
GLOBAALIN MYYNNIN VAHVA OSAAJA
Metsä Fibren myynti- ja markki- nointijohtaja Mikko Antsalolla on laaja kokemus myynnin johto- tehtävistä metsäteollisuudessa. Antsalo aloitti työuransa paperi- teollisuuden myyntitehtävissä ja on työskennellyt muun muassa New Yorkissa, Münchenissä ja Düsseldorfissa. Ennen Metsä Fibrelle siirtymistään hän toimi Stora Enson paperidivisioonan myynnin ja markkinoinnin johtajana.
Mikko Antsalo Myynti- ja markkinointijohtaja, Metsä Fibre
18
FIBRE
FIBRE
19
Powered by FlippingBook