Data – avain tehokkaaseen toimintaan
Metsä Fibren tuotantolaitoksilla kertyy päivittäin suuri määrä dataa. Asiantuntijamme kertovat, miten dataa analysoidaan ja miten asiakas tästä hyötyy.
Teksti: Maria Latokartano Kuvat: Metsä Fibre
Teollinen tehokkuus on yksi Metsä Fibren toimintaperi- aatteista. Kyseessä on koko arvoketjun läpäisevä tavoite, jonka päämääränä on parantaa sekä Metsä Fibren että sen asiakkaiden kilpailukykyä. Teollisen tehokkuuden parantaminen edellyttää liiketoi- mintojen ja prosessien ymmärrystä sekä yhä merkittäväm- mässä määrin myös kykyä prosessoida koko arvoketjussa syntyvää dataa. Metsä Fibre käyttää datan analysointiin simulointi- ohjelmien ja matemaattisten menetelmien lisäksi tekoälyä, joka mahdollistaa entistä tarkemman ja nopeamman pää- töksenteon esimerkiksi tuotannon optimoinnissa.
”Tämä tarkoittaa sitä, että pystymme huomioimaan asiakkaan lopputuotteiden vaatimukset jo hakkuupaikalta lähtien”, hän jatkaa.
Digitaalinen kaksonen ennustaa prosessin kehittymistä
Metsä Fibren modernit tehtaat ovat datan keruun ja käytön edelläkävijöitä. Esimerkiksi Äänekosken biotuotetehtaalla kertyy joka sekunti 37 000 uutta mittaustietoa. Tietoa kerä- tään massan virtauksesta, pH:sta, lämpötilasta sekä muista massan laatuun vaikuttavista tekijöistä. Selluprosessista kerättyä tietoa voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi paineen tai virtauksen säädöissä tai kemikaa- lien syötössä. Edistyksellisimmän esimerkin datan käyttö- mahdollisuuksista tarjoaa digitaalinen kaksonen, joka on virtuaalinen kopio fyysisestä prosessista. Digitaalinen kaksonen mahdollistaa prosessien älykkään ennakoinnin tarjoamalla niistä reaaliaikaista tietoa. Sen avulla voidaan kokeilla ja analysoida erilaisia skenaarioita prosessin ohjaamisessa ilman, että fyysistä kohdetta tarvitsee muuttaa. Digitaalinen kaksonen osaa ennustaa, mihin suuntaan prosessi on kehittymässä, ja säätää sitä optimaaliseen tilaan. ”Digitaalisen kaksosen ansiosta operaattorit pystyvät en- nakoimaan, missä tilassa prosessi on nykyisillä asetuksilla kolmen tunnin kuluttua. Tämä tieto auttaa heitä asettamaan säädöt niin, että prosessissa on mahdollisimman vähän hajontaa. Näin pystymme tarjoamaan asiakkaillemme tasa- laatuista sellua”, Metsä Fibren sellutuotannon tekninen joh- taja Matti Toivonen sanoo.
Simulointiohjelma optimoi tukkien katkontaa
Metsä Fibren puuraaka-aineen toimituksista vastaa Metsä Groupin puunhankinta. Se käyttää simulointiohjelmaa, joka on suunniteltu puunhankinnan ennustamiseen ja ohjaamiseen. Simulointiohjelma auttaa Metsä Groupin puunhankintaa optimoimaan prosessinsa ja varmistaa, että puuraaka-aineesta jalostettu sahavara vastaa mahdollisim- man hyvin asiakkaiden tarpeita. ”Sahoilla tämä on erittäin tärkeää, sillä tukin pituuteen tai kokoon ei voida vaikuttaa enää apteerauksen, eli hakkuussa tapahtuvan rungon katkonnan, jälkeen. Siksi on erittäin merkityksellistä, että pystymme ohjaamaan puunhankintaa viestimällä, mitkä tukin osat ja pituudet ovat sahatavara- asiakkaillemme tärkeimpiä”, Metsä Fibren kehityspäällikkö Veli-Matti Mäki kertoo.
20
FIBRE
FIBRE
21
Powered by FlippingBook