Fibre-asiakaslehti 2025

Vesi virtaa Häränvirrassa kohti Keitele- ja Kuhnamo-järvien yhtymäkohdassa sijaitsevaa Metsä Groupin Äänekosken tehdasaluetta. Pinta näyttää tyyneltä, mutta lähes vaaka- tasossa makaavat reimarit paljastavat virtauksen voiman. Puunjalostus alkoi Äänekosken tehdasalueella jo 1800-lu- vulla. Sittemmin toiminta on laajentunut niin, että nykyään alueella sijaitsee maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen biotalouskeskittymä. Metsäteollisuus on Suomessa perinteisesti rakentunut vesistöjen varsille osin siksi, että vesistön läheisyys on hel- pottanut puuraaka-aineen kuljetusta. Vaikka vesiväylien merkitys puulogistiikassa on nykyään vähäinen, tarvitaan vettä tehtailla edelleen. Keskellä Äänekosken tehdasaluetta kohoaa Metsä Fibren biotuotetehdas, joka tuottaa vuosittain 1,3 miljoonaa tonnia valkaistua havu- ja koivusellua sekä huomattavan määrän muita biotuotteita. Keitele-järvestä raakavetensä ottava tehdas käyttää vettä tuotannon kaikissa vaiheissa. Vettä käytetään kuorimolla puiden sulattamiseen, puhdistamiseen ja laitteiston huuh- teluun. Massatehtaalla sitä tarvitaan massan pesuun, lajit- teluun sekä väliaineeksi helpottamaan massan ja kemikaa- lien siirtämistä. Tämän lisäksi kaikilla osastoilla tarvitaan jäähdytysvettä jäähdyttämään prosessissa syntyviä lämpö- kuormia.

”Pyrimme kohti suljettuja vesikiertoja. Mitä suurempi osa vedestä voidaan kierrättää, sitä suljetumpi kierto on”, Metsä Fibren sellutuotannon teknologiajohtaja Matti Toivonen sanoo. Massatehtaalla valtaosa pesuvedestä on peräisin kuivaa- molta tai haihduttamolta. Kuitumassan pesussa syntyvät pesusuodokset ja haihduttamon sekundäärilauhde käyte- tään uudelleen lukuisia kertoja. Massatehtaan pesurit toimivat vastavirtaperiaatteella, mikä vähentää puhtaan veden tarvetta entisestään. Vastavirtaperi- aatteen mukaisesti ensimmäiseen pesuvaiheeseen johdetaan jo useamman pesuvaiheen läpikäynyt, likaisin vesi. Vastaa- vasti pesun viimeiseen vaiheeseen johdetaan puhtain vesi. ”Tämä on järkevää myös prosessin näkökulmasta. Pesu- veden kierrättäminen valmistaa massaa seuraavan pesuvai- heen olosuhteille ja vähentää kemikaalien käyttötarvetta”, Toivonen sanoo.

Lue lisää tavoista, joilla vähennämme vedenkäyttöämme.

Metsä Fibren tavoitteena on resurssitehokkuus kaikessa toiminnassa. Siksi tasapaino veden ja energian kulutuksen sekä lopputuotteen laadun välillä on tärkeä.

Hyvä käytettävyys vähentää veden tarvetta

Vedenkäytön tehostaminen vaatii prosessien systemaattista läpikäyntiä ja niiden pisteiden tunnistamista, joissa vesi, jota vielä voitaisiin kierrättää, pääsee poistumaan. ”Esimerkiksi massan pumppauksessa syntyvät puhtaat tiivistevedet päätyivät aiemmin viemäriin. Olemme nyt tehostaneet näiden vesijakeiden käyttöä. Toisinaan vesi- jae syntyy eri puolella tehdasta kuin missä sitä voitaisiin

Modernit tehtaat käyttävät vähän vettä

Sellun valmistus alkoi Äänekoskella vuonna 1937. Vuonna 2017 startannut biotuotetehdas on neljäs sellua tuottava lai- tos tehdasintegraatin alueella. Tehtaan tuotantokapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, mutta vettä se käyttää tuotantoon suhteutettuna niitä huomattavasti vä- hemmän. ”Vielä 1970-luvulla sellutehtaat kuluttivat yli 100 kuutiota vettä tuotettua sellutonnia kohti. Äänekosken biotuoteteh- taan suunnitteluarvo on 15 kuutiota ja Kemin biotuoteteh- taan vain 10 kuutiota tuorevettä sellutonnia kohti”, Metsä Fibren teknologiajohtaja Kari Ala-Kaila sanoo. Suunnitteluarvo tarkoittaa syntyvän jäteveden kokonais- määrää, kun tehtaalla tuotetaan suunniteltu määrä biotuot- teita. Metsä Fibren vedenkäyttö alittaa parhaan käytettävissä olevan tekniikan (Best Available Technique, BAT) alara- jan, mutta sitä pyritään tehostamaan edelleen. Yksi yhtiön kestävän kehityksen tavoitteista onkin vähentää tuotettua sellutonnia kohden käytetyn prosessiveden määrää 35 pro- sentilla vuoden 2018 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

käyttää hyväksi. Näissä tilanteissa on pyrittävä kokonaisuu- den kannalta järkevään ratkaisuun”, Ala-Kaila sanoo. Tuotantolaitosten tasainen käynti on keskeisessä roolissa, kun vedenkäyttöä halutaan tehostaa. Vääristä laiteasetuksis- ta tai mahdollisista laiterikoista aiheutuu hukkaa, joten sekä asetuksia että laitteiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Hyvää käytettävyyttä tukevat suunnitelmalliset ennakko- huollot ja huoltoseisokit. Jokaiselle Metsä Fibren sellu- ja biotuotetehtaalle on asetettu vedenkäytön vähentämiseen oma konkreettinen tavoite, joka huomioi tehtaan iän ja muut ominaispiirteet. Tehdaskohtaisia ratkaisuja ja hyviä käytäntöjä vertaillaan ja jaetaan tuotantolaitosten välillä.

Vedenkäytön vähentäminen edellyttää myös henkilöstön kouluttamista ja tehtaiden oikeiden ajotapojen määrittämistä. ”Operaattorit valitsevat, minkä verran vettä kussakin pro- sessin kohdassa käytetään. On tärkeää, että he ymmärtävät valintojensa vaikutukset kokonaisuuteen”, Ala-Kaila sanoo.

Myös riskit on tunnistettava

Metsä Fibren tavoitteena on resurssitehokkuus kaikessa toiminnassa. Siksi tasapaino veden ja energian kulutuksen sekä lopputuotteen laadun välillä on tärkeä. ”Veden ja energian käytön vähentäminen kulkevat käsi kädessä. Prosessiveden on oltava 60–80-asteista, ja jos jatku- vasti korvaisimme prosessivettä raakavedellä, kuluisi läm- mitykseen suhteettoman paljon energiaa”, Toivonen sanoo. Veden kierrättäminen suljetussa kierrossa voi kuitenkin johtaa haitallisten aineiden rikastumiseen prosessissa. Esi- merkiksi epäorgaaniset suolat voivat muodostaa saostumia, jotka tukkivat pesureita tai aiheuttavat kattilakorroosiota. Veden kierrätys voi myös aiheuttaa lopputuotteeseen laa- tuvikaa, kuten roskaisuutta. ”Samalla, kun pyrimme vähentämään veden käyttöä teh- taillamme, meidän on oltava varmoja siitä, että lopputuot- teemme laatu säilyy korkeana”, Toivonen sanoo.

VASTUULLISTA VEDEN KÄYTTÖÄ

Uudet ratkaisut tehostavat prosessiveden kierrätystä

Kaikki Metsä Fibren tehtaat sijaitsevat runsas- vetisillä alueilla ja käyttävät vain paikallisten ve- sistöjen pintavettä. Toiminta ei heikennä muiden osapuolten, kuten asukkaiden tai maatalouden, veden saatavuutta. Käytetty prosessivesi puh- distetaan huolellisesti ennen kuin se palaute- taan vesistöihin.

Metsä Fibren tuotantolaitosten moderni tekniikka mah- dollistaa veden aiempaa tehokkaamman puhdistamisen ja kierrättämisen. Esimerkiksi valkaisussa veden käyttöä on voitu vähentää tehokkaampien pesureiden ansiosta. Tiettyjen vesijakeiden kierrätys on vaatinut kokonaan uudenlaisen tekniikan käyttöönottoa. Valkaisussa syntyvien alkalisten suodosten kierrätyksen mahdollistaa talteenoton yhteyteen rakennettu kloorinkäsittelylaitos.

Prosessivettä kierrätetään monta kertaa

Keitele-järven pintavedestä otettu raakavesi puhdistetaan ennen kuin se ohjataan prosessiin. Tämän jälkeen sitä kier- rätetään ja käytetään uudelleen. Näin vähennetään uuden veden tarvetta ja veden kokonaiskulutusta.

40

FIBRE

FIBRE

41

Powered by