Lue lisää hapetetusta ligniinistä.
Uusi ligniinituote notkistaa betonin
Metsä Fibre ryhtyy kehittämään uutta ligniinituotetta Äänekosken koetehtaallaan. Selluprosessista erotetusta ligniinistä jalostettava ligniinituote soveltuu korvaamaan betonin valmistuksessa käytettyjä fossiilipohjaisia kemikaaleja. Tuotteelle haetaan myös muita sovelluskohteita.
Teksti: Maria Latokartano Kuvat: Metsä Fibre
Äänekosken tehdasekosysteemi laajenee, kun Metsä Fibre rakentaa biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Koetehtaan laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ, ja hankkeessa on mukana myös kansainvälinen kemian alan yritys Dow. Rakennustyöt Äänekosken tehdasalueella ovat käynnis- tyneet, ja laitoksen koekäyttö alkaa suunnitelmien mukaan vuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti on kaksi tonnia uuden- laista ligniinituotetta päivässä.
Selluprosessissa ligniini erotetaan kuiduista kemikaali- kierron mustalipeään ja hyödynnetään bioenergiana. Koetehtaan jalostettua ligniiniä voitaisiin käyttää esimerkiksi biopohjaisena tehonotkistimena betoni- ja kipsisovelluksissa. Betonin notkistimet ovat lisäaineita, jotka parantavat be- tonin teknisiä ominaisuuksia, kuten pumpattavuutta.
Ligniinituote voidaan hyödyntää nesteenä tai kuivattuna
Koetehtaassa ligniini jalostetaan LigniOx-prosessia hyö- dyntäen. Prosessin raaka-aineena käytetään biotuotetehtaan haihduttamon mustalipeää, joka johdetaan koetehtaaseen putkilinjaa pitkin. LigniOx-prosessissa ligniini saostetaan ensin musta- lipeästä hiilidioksidia käyttäen, minkä jälkeen sitä jatko- käsitellään alkalin ja hapen avulla. Lopputuote viimeistel- lään jälkikäsittelyvaiheissa. Uusi ligniinituote on neste, joka voidaan hyödyntää joko sellaisenaan tai kuivattuna. Koetehdas käyttää prosessissaan vieressä sijaitsevan bio- tuotetehtaan tuottamaa bioenergiaa ja muita hyödykkeitä. Ligniinin erottamisessa jäljelle jäänyt jae palautetaan takai- sin biotuotetehtaan kemikaalikiertoon.
Ligniinituote voisi toimia biopohjaisena tehonotkistimena
Ligniini on selluloosan ohella yksi yleisimmistä luonnossa esiintyvistä biopolymeereistä. Metsä Fibren sellu- ja bio- tuotetehtaiden käyttämästä havu- ja lehtipuuhakkeesta sitä on noin neljännes. Äänekosken biotuotetehtaan selluprosessissa ligniiniä syntyy vuorokaudessa noin 1 800 tonnia, mikä tekee siitä biotuotteiden jalostuksen näkökulmasta merkittävän sivu- virran. ”Ligniini on aina ollut tutkimuksellisesti mielenkiintoi- nen aine. Erityisen kiinnostava se on juuri nyt siksi, että markkinoilla on selkeä tarve löytää fossiilisia raaka-aineita korvaavia kestäviä ratkaisuja”, Metsä Fibren tutkimusjohtaja Anna Suurnäkki sanoo.
44
FIBRE
FIBRE
45
Powered by FlippingBook