Fibre-asiakaslehti 2025

Havusellun globaali tarjonta niukkenee

Havusellun tuotantoon kohdistuu tulevaisuudessa kasvavia ympäristö- ja sääntelypaineita kaikilla tuotantoalueilla. Niukkenevasta globaalista tarjonnasta hyötyvät kilpailu- kykyisimmät alan toimijat.

Teksti: Matti Remes Kuvat: Metsä Fibre

Pitkäkuituisen havusellun kysynnän odotetaan lähtevän jälleen kasvuun globaalien talousnäkymien kirkastuessa. Sen tuotantoon kohdistuu kuitenkin lähivuosina monen- laisia paineita tärkeimmillä tuotantoalueilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Konsulttiyhtiö Jay Partnersin osakas Petri Jokinen sanoo, että suurimmat tulevaisuuden haasteet liittyvät raaka-ai- neen saatavuuteen. ”Raaka-aineen tarjonta havusellulle alkaa olla tapissa kaikkialla maailmassa. Vähissä ovat paikat, joissa sellun tuotantoa voidaan enää lisätä taloudellisesti kannattavasti”, Jokinen toteaa. Myös konsulttiyhtiö Resource Wisen johtaja Marko Summanen odottaa havusellun tarjonnassa lievää niuk- kuutta, kun markkinasellun kysyntä virkistyy ja asiakkaat alkavat täyttää tyhjentyneitä varastojaan. ”Havusellun toimittajien kannalta näkymät ovat kohtuul- lisen hyvät. Parhaimmissa asemissa ovat tulevaisuudessa kilpailukykyisimmät alan toimijat, joilla puunhankinta on kunnossa”, Summanen arvioi.

Pohjois-Amerikassa tuotantoketjuja haittaavat lisäksi il- mastonmuutoksen lisäämät sään ääri-ilmiöt. Esimerkiksi havusellun tärkeimmillä tuotantoalueilla Brittiläisessä Ko- lumbiassa hyönteistuhot ja laajat metsäpalot ovat alentaneet puuraaka-aineen saatavuutta. Lisäksi sahojen sulkemiset ovat vähentäneet sahahakkeen saatavuutta. Ilmaston läm- peneminen on puolestaan lisännyt metsäpalojen ja hyön- teistuhojen määrää. Pohjois-Amerikassa sellun tarjontaan vaikuttaa se, että iso osa tuotannosta on hajaantunut suhteellisen pieniin ja ikään- tyneisiin tehtaisiin. Niiden tehokkuus ei vedä vertoja pohjois- maisille laitoksille, joissa on investoitu uuteen teknologiaan. Toisin kuin esimerkiksi Suomessa, Pohjois-Amerikassa metsäteollisuudessa on menty sahateollisuus edellä, ja kytketty siihen tarvittava määrä selluteollisuutta. Jokinen sanoo, että merkittäviä havusellun tuotantoa tehostavia tai kasvattavia investointeja ei ole tehty vuosikymmeniin. ”Pitkällä aikavälillä se tarkoittaa, että monen tehtaan lopulli- nen sulkeminen lähenee väistämättä. Se voi lisätä tarjonnan niukkuutta entisestään.”

Pohjois-Amerikan tuotannossa riittää haasteita

Sääntely rajoittaa metsien käyttöä EU:ssa

Etenkin Pohjois-Amerikassa selluntuottajilla on riittänyt vii- me vuosina haasteita. Kanadassa raaka-aineen saantia ovat hankaloittaneet hakkuukiintiöiden supistukset ja puun kor- juulle asetetut uudet rajoitukset. Metsä Fibren markkina- analyytikko Teppo Vainion mukaan tällä on vaikutusta pitkälle tulevaan. ”Hakkuukiintiöiden väheneminen vaikeuttaa puun saa- tavuutta järkevällä hinnalla. Se myös pidentää raaka-aineen kuljetusmatkoja.”

Summanen huomauttaa, että Euroopassa havusellun tar- jontaan vaikuttaa tulevaisuudessa eniten metsien käyttöä rajoittava sääntely. EU:ssa tätä tavoitellaan useilla erilaisilla politiikkaohjelmilla ja lainsäädännöllä. ”EU:ssa on paljon poliittisia paineita rajoittaa metsien käyttöä”, hän sanoo. Myös ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset uhkaavat heikentää jatkossa puun tarjontaa myös Euroopassa. Tuho- hyönteisten aiheuttamat metsätuhot voivat kasvaa. Leutojen

50

FIBRE

FIBRE

FIBRE

50

51

Powered by