Puu on perinteiden ja innovaatioiden materiaali
Japanissa puurakentamisella on monia käytännön etuja, mutta puu on myös tärkeä osa kulttuuria ja arkkitehtuurin historiaa. Vaikka perinteet ovat puurakentamisessa vahvasti läsnä, innovaatioillekin on tilaa.
Teksti: Anna Gustafsson Kuvat: Meiken Lamwood
Puu on yksi japanilaisen arkkitehtuurin tärkeimpiä element- tejä. Se on keskeinen rakennusmateriaali monenlaisissa ra- kennuksissa, kuten historiallisissa temppeleissä, maataloissa, pientaloalueilla sekä moderneissa liikerakennuksissa. Vaikka Japanin 127 miljoonasta asukkaasta peräti 78 pro- senttia asuu kaupungeissa, ei puun suosio rakentamisessa ole laskussa. Vuonna 2022 Japanissa käynnistettiin noin 480 000 puu- talohanketta – mikä vastaa noin puolta maan kaikista uusista asuinrakennuksista.1 Kenichiro Tokuhisa ITOCHU Kenzai Corporationista kertoo japanilaisten pitävän puu- taloista useista syistä. ”Puun erityiset ominaisuudet, kuten lujuus ja työstettävyys, tekevät siitä laajalti käytetyn talonrakennuksessa. Puu on myös kulttuurisesti merkittävä rakennusmateriaali. Se sopii japanilaisen arkkitehtuurin perinteisiin rakennustapoihin ja estetiikkaan”, Tokuhisa sanoo.
Vaikka perinteiset rakennustavat ovat edelleen tärkeässä roolissa, tilaa jää myös innovaatioille. Puuta käytetään yhä enemmän uusilla tavoilla, jopa kaupunkien monikerroksi- sissa rakennuksissa. Esimerkiksi Tokiossa sijaitseva Ginza Takagi edustaa uudenlaista urbaania puuarkkitehtuuria. Vuonna 2023 avatussa rakennuksessa on peräti 12 kerrosta. Paljon huomiota osakseen on saanut myös Yokohamassa sijaitseva 11-kerroksinen Port Plus -puutoimistorakennus. Toinen innovatiivinen, puuta ja muita materiaaleja yhdistä- vä hybridirakennus, on Pohjois-Japanissa Akitassa sijaitseva Nipro Hachiko -urheilustadion. Tokiossa vuonna 2018 jul- kistettu W350-projekti tulee olemaan maailman korkein puinen pilvenpiirtäjä, kun se valmistuu vuonna 2041.
Mäntyä pylväissä ja palkeissa
Perinteinen japanilainen pylväs- ja palkkirakenne (post and beam) hyödyntää rakennuksen rungossa pystysuoria pilareita ja vaakasuoria palkkeja. Vähintään 4 000 vuoden ajan käytetty rakennustapa on maassa edelleen suosiossa. Vahva rakenne tarjoaa mahdollisuuden avarampiin sisä- tiloihin ja joustavaan pohjaratkaisuun, jotka ovat keskeisiä japanilaisessa arkkitehtuurissa. Pylväs- ja palkkirakennetta korostetaan usein jättämällä se näkyviin. Meiken Lamwood Corporation on Japanin johtava insinöö- ripuutuotteiden valmistaja, joka valmistaa ja myy puutavaraa, liimapuuta ja muita puumateriaaleja rakentamiseen. Lisäksi se tarjoaa suunnittelupalveluita, puurakenteiden rakennus- ta ja konsultointia. Yritys hankkii raaka-aineensa pääasiassa Pohjois-Euroopasta, ja Metsä Fibre on sille tärkeä kumppani.
Monikäyttöinen rakennusmateriaali
Materiaalina puu soveltuu hyvin Japanin vaihteleviin sää- olosuhteisiin. Kuumina kesäkuukausina ja sadekausien aikana puurakennusten ilmanvaihto on erinomainen, ja kylmällä säällä puurakenteet eristävät tehokkaasti. Maan- järistysherkässä maassa puun elastisuus on tärkeä turval- lisuustekijä. Perinteiset japanilaiset elementit, kuten liukuovet ja muun- neltavat pohjaratkaisut, on helppo toteuttaa puutaloissa. Myös kiinteät puurakenteet, kuten puiset sisäkatot, puulat- tiat, puiset kaapistot ja muut kiinteät huonekalut, ovat yleisiä.
70
FIBRE
FIBRE
71
Powered by FlippingBook