Modulaariset rakennusmenetelmät ovat yleistyneet Japanissa, sillä ne tarjoavat ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin.
Meiken Lamwoodin Mizuho Matsubaran mukaan poh- joinen mänty (Pinus sylvestris) on yleisesti käytetty puulaji perinteisissä pylväs- ja palkkirakenteissa. Japanin metsäpinta-ala on lähes 70 prosenttia maan koko pinta-alasta, mikä tekee siitä yhden maailman met- säisimmistä maista. Kotoperäiset puulajit eivät kuiten- kaan välttämättä sovellu pylväs- ja palkkirakenteisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Matsubaran mukaan pohjoisen männyn ominaisuudet tekevät siitä erityisen käyttökelpoisen. ”Kotimaisista puulajeistamme japaninseetriä (Cryptome- ria japonica) ja sypressiä (Charamaecyparis obtusa) käyte- tään rakentamiseen. Japaninseetri ei kuitenkaan ole riittä- vän luja palkkirakenteisiin. Sypressin lujuus kyllä riittää, mutta tuotantovolyymi ei vastaa tarpeitamme.” Seetriä ja pohjoista kuusta (Picea abies) käytetään yleisesti pilareihin, douglaskuusta (Pseudotsuga menziesii) ja män- tyä palkkeihin. Männyn käyttöaste on noin 40 prosenttia, Matsubara kertoo. Meiken Lamwood on ollut tyytyväinen Metsä Fibren toimittamaan puutavaraan, erityisesti sen tasaiseen laatuun.
Vuonna 2020 valmistuneen toimistorakennuksensa ulko- seiniin Meiken Lamwood käytti kyllästettyä mäntyä. Pohjoi- nen mänty käsiteltiin Kebonyllä eli luonnollisella kyllästys- aineella, joka valmistetaan maatalousjätteistä. Käsittelyssä puu saa ainutlaatuisen tumman värin, joka kestää vähintään kolme vuosikymmentä.
Puu julkisessa arkkitehtuurissa
Puun käyttöä julkisessa rakentamisessa hidastaa edel- leen puuarkkitehtuurin osaamisen puute, ja se, että pie- net urakoitsijat keskittyvät asuntorakentamiseen. Meiken Lamwood pyrkii aktiivisesti laajentamaan omaa markkina- osuuttaan asuntorakentamisen ulkopuolella. Vaikka asuntorakentaminen edelleen ohjaa puun ky- syntää, muusta rakentamisesta on tulossa tärkeä markkina liimapuulle. Matsubara kertoo, että liimapuukaupat pyl- väiden ja palkkien osalta ovat viimeisen 20 vuoden aikana lisääntyneet yli 60 prosenttia. Japanin hallitus on kannustanut puun käytön lisäämiseen julkisessa arkkitehtuurissa vuodesta 2003 lähtien. Vaikka puurakentamisella on Japanissa pitkät perinteet, insinööri- puutuotteiden käyttö on uutta. Insinööripuutuotteilla vii- tataan rakennuskomponentteihin, jotka on valmistettu yhdistämällä puukerroksia toisiinsa liiman avulla. Prosessi parantaa materiaalin lujuutta ja kestävyyttä. CLT eli ristiinliimattu massiivipuulevy on esimerkki tuotteesta, joka on monipuolistanut kaupunkialueiden ra- kentamistapoja. CLT koostuu kolmesta tai useammasta ristiinliimatusta lautakerroksesta. Rakenne on hyvin paloa kestävä, luja ja jäykkä, mutta kuitenkin kevyt. Matsubaran mukaan CLT on yleistynyt rakennussuunni- telmissa, ja sitä voidaan käyttää suurimmassa osassa keski- korkeita ja korkeita rakennuksia. ”CLT kuuluu kuitenkin Japanin rakennusstandardilain paloturvallisuutta koskevien rajoitusten piiriin, joten ma- teriaalin laajamittaiseen käyttöön liittyy vielä haasteita.” Japanin rakennusstandardilaki säätelee paloturvallisuutta tiukasti. Siksi erityisesti kaupunkialueilla on yleisempää käyttää puuta yhdessä teräs- tai muiden rakenteiden kanssa kuin yksinään. Uusien pinnoitusmenetelmien ja palon- kestävien materiaalien kaltaisia innovaatioita odotetaankin innokkaasti. •
JAPANILAISEN PUURAKENTAMISEN INNOVAATIOITA
Puun käyttö korkeissa rakennuksissa, yhdessä vastuullisten rakennuskäytäntöjen ja edistyneen insinööriosaamisen kanssa. Hybridirakennukset, jotka yhdistävät puuta muihin materiaaleihin, kuten teräkseen, samalla maksimoiden molempien materiaalien hyödyt.
Modulaariset rakennusmenetelmät
Modulaariset rakennusmenetelmät ovat Japanissa kasvatta- neet suosiotaan, sillä ne tarjoavat ratkaisun kaupungistumi- sen haasteisiin, kaupunkien väestönkasvuun ja vastuullisten rakentamiskäytäntöjen tarpeeseen. Modulaarinen raken- taminen on myös turvallinen ja maanjäristysten kannalta kestävä ratkaisu. Nopeus on yksi moduulirakentamisen valtteja. Toisin kuin Euroopassa, Japanissa tehdasvalmisteiset moduulit valmistetaan valvotuissa tehdasympäristöissä. Valmistustavan ansiosta elementtejä voidaan rakentaa tehtaassa samaan aikaan, kun rakennus- ja valmistelutyöt ovat käynnissä työmaalla. Moduulirakentamisen tehokkuus on erityisen tärkeää tiheään asutuilla kaupunkialueilla. ”Monissa japanilaisissa kaupungeissa kadut ovat Poh- joismaihin verrattuna hyvin kapeita. Logistisista syistä ko- koonpanon pitää tapahtua mahdollisimman nopeasti, jotta rakentamiseen kuluva aika voidaan minimoida”, Meiken Lamwoodin Takushi Nakashima sanoo. Japanilaisessa arkkitehtuurissa modulaarisia rakennus- menetelmiä käytetään edelleen pääasiassa matalissa raken- nuksissa. Keskikorkeissa ja korkeissa rakennuksissa modu- larisointi ei ole vielä yleistynyt. Nakashima myöntää, että moduulirakentamisen maine kaipaa uudistusta. Tapaa ei alun perin suunnattu asuntorakentamiseen, joten nyt sitä ei pidetä kustannustehokkaana pienemmissä hankkeissa. ”Moduulirakentaminen nähdään usein luksusvalintana, mitä sen ei pitäisi olla.”
Insinööripuutuotteiden, kuten CLT:n käyttö.
Modulaariset rakennusmenetelmät, jotka nopeuttavat rakentamista ja lisäävät tehokkuutta.
Vahvat rakenteet
Seismisesti aktiivisessa maassa rakennusten kestävyys on äärimmäisen tärkeää. ”Pohjoisen männyn lujuusominaisuudet ovat erinomai- set verrattuna kotimaisiin puulajeihimme. Tämä on yksi materiaalin tärkeimmistä eduista Japanin markkinoilla”, Yu Nakashima Meiken Lamwoodista sanoo. Männyn mielenkiintoinen piirre on runsas pihkan määrä, minkä vuoksi Meiken Lamwood käyttää sitä usein alku- peräisessä muodossaan. Matsubara pitää tätä hyvänä asiana. ”Olen sitä mieltä, että puun omia luontaisia ominaisuuksia on vaikea parantaa”, hän sanoo, viitaten sekä materiaalin ulkonäköön että lujuuteen.
1 Statista. 2024. Number of dwelling struction starts in Japan from 2014 to 2023, by structure.
72
FIBRE
FIBRE
73
Powered by FlippingBook