Fibre-asiakaslehti 2022/2023

Nykytilanteessa on selvää, että niin isot kuin pienetkin yritykset etsivät kestävän kehityksen pakkausratkaisuja.

taiteilija, innovaatiopäällikkö Teppo Ylä-Hemmilä kertoo, että kun leipomo ryhtyi etsimään uutta pakkausratkaisua leivonnai- silleen, yrityksellä oli kaksi keskeistä vaatimusta. ”Halusimme pienentää pakkaustemme ympäristöjalanjälkeä ja samalla löytää ratkaisun, joka vähentää sitä aikaa, joka meillä kuluu pakkauksen kokoamiseen.” Kehityskumppaniksi Viipurilainen Kotileipomo sai Metsä Boar- din pakkaussuunnittelutiimin Äänekosken osaamiskeskuksesta. Yhdessä ryhdyttiin tekemään pakkausta, joka on 100-prosentti- sesti kierrätettävä ja resurssitehokas. Lopputulos ylittää odotukset: uusi pakkaus vähentää CO2-päästöjä 34 prosenttia ja materiaali­ tarvetta 25 prosenttia. ”Saimme myös vähennettyä muovin käyttöä, mikä oli meille tärkeää”, Ylä-Hemmilä myhäilee. Uudet pakkaukset otettiin käyttöön tammikuussa 2022. Vaikka perheleipomo ei pyörittele valtavia globaaleja tavaravolyymejä, uudistuksella on silti kiistaton vaikutus: esimerkiksi korona­ pandemian aikana yritys käytti noin 20 000 pakkausta vuodessa. Ei siis ole yhdentekevää, miten ne on valmistettu. ”Tänä vuonna kiinnitämme erityistä huomiota kestävän kehityk- sen kysymyksiin ja haluamme jatkaa kehitystä tällä saralla. Yhteis- työllä Metsä Boardin kanssa on todella ollut paljon merkitystä.”

”Kantemme on vain 20–30 prosenttia kalliimpi kuin perintei- nen muovikansi, ja se pienentää hiilijalanjälkeä ainakin puolella”, Salonoja kertoo Eurooppaa valloittaneesta hittituotteesta. Iso-Britannia on tällä hetkellä kartonkikannen ykkösvientimaa ja Saksa tulee heti kakkosena. Kovan luokan teknologiaa ”Kansi on valmistettu täysin kierrätettävästä dispersiopäällys- teisestä kartongista ja se sopii käytettäväksi sekä kuumien että kylmien juomien kanssa. Kannessa on käytetty The Paper Lid Companyn kehittämää uutta teknologiaa, jonka avulla kartonki voidaan muotoilla haluttuun muotoon”, Salonoja kuvailee. ”Tuloksena on yksiosainen kansi, joka napsahtaa tiukasti pai- kalleen. Se toimii yhtä hyvin kuin perinteinen muovikansi.” Salonoja huomauttaa, että uusiutuvasta ensikuidusta valmistettu kartonki on loistava kestävän kehityksen raaka-aine. Siis todelli- nen hyvän mielen tuote sekä brändien että kuluttajien kannalta. ”Yhdistämällä voimamme Metsä Boardin kanssa pystyimme innovoimaan uuden ratkaisun, joka muuttaa take-away-mukien markkinoita.” Salonoja näkee samanlaisia mahdollisuuksia kaikkialla ruoka- ja juomasektorilla. ”Jos tämäntyyppisten pakkausratkaisujen valmistuskustan­ nukset pysyvät maltillisina, tulemme näkemään alalla jopa radi- kaaleja muutoksia.” Perheleipomo vastuullisuuden etujoukoissa Nykytilanteessa on selvää, että niin isot kuin pienetkin yritykset etsivät kestävän kehityksen pakkausratkaisuja. Vääksyssä sijait- seva Viipurilainen Kotileipomo on perheyritys, jolla on jo sadan vuoden historia ja aito intohimo vihreisiin ratkaisuihin. Leipä­

Tyyliä leivospakkauksiin

Viipurilaisen Kotileipomon leivospakkauksesta on kaksi eri mallia kolmessa koossa. Toisessa on pieni sellofaani-ikkuna, toinen on valmistettu kokonaan kartongista. Pakkaus on helppokäyttöinen, sillä se on tehty yhdestä taitettavasta, paksusta ja rasvanpitävästä kartonkiarkista. Kartongin valmistuksessa ei käytetä fluorokemikaaleja eikä optisia kirkasteita, joten se voi olla suorassa kosketuksessa elintarvikkeisiin. Biohajoava pakkaus voidaan kompostoida teollisesti tai kotona.

Teppo Yli-Hemmilä Viipurilaisen Kotileipomon leipätaiteilija ja innovaatio­ päällikkö tietää, että myös pienet toimijat, kuten leipomot, ovat innostuneita vastuullisesti tuotetuista pakkausratkaisuista.

Juri Kaskela Kultasuklaan omistaja toteaa, että laatusuklaa asettaa huomattavia haasteita pakkausrasialle – mutta hyvän yhteistyön avulla Metsä Boardin kanssa yrityksen tuotteille löydettiin oikeat ratkaisut.

14

Powered by