”On osa meidän ydinosaamistamme kehittää kuituja, jotka ovat kevyitä mutta samalla riittävän kestäviä.”
tyksen pakkausratkaisuihin. Monet ruokakaupat ja noutoruokaa myyvät ravintolat ovat siirtyneet kartongista takaisin muoviin. Beamesderfer pitää tilannetta väliaikaisena. ”Kun jätämme pandemian taaksemme ja toimitusketjun ongel- mat korjaantuvat, kartonkipohjaiset pakkaukset palaavat käyt- töön. Brändit palaavat kestävän kehityksen sitoumustensa ääreen öljyn maailmanmarkkinahintojen nousun ja sitä seuranneen muovimateriaalin kallistumisen kannustamina.” Beamesderfer huomauttaa, että tähän asti muovi on tarjonnut näkyvyyttä hyvin konkreettisella tavalla: pakkauksen muovisen osan kautta kuluttaja voi nähdä sisällön ennen ostoa. Mutta tarvit- seeko kuluttajan todella nähdä esimerkiksi paristot, mustekynät tai tupakansytyttimet ennen ostopäätöstä? ”Nyt kun ostoksia tehdään paljon verkossa, sellua ja kartonkia pakkauksiin tarjoavien yritysten tehtävänä on jatkuvasti haas- taa brändejä kehittämään edelleen perinteisiä muovia sisältäviä pakkauksiaan, jotka ovat pitkälti olleet tarkoitettuja tuotteiden esittelemiseen.” Kestävän kehityksen alkulähteillä Puun laatu ja vastuullisuus ovat luonnollisesti ympäristöystävällis- ten pakkausten lähtökohta. Metsä Fibren asiantuntijat voivat aut- taa kartonginvalmistajia löytämään parhaat raaka-aineratkaisut, yhtiön myyntipalveluista vastaava johtaja Tom Nickull toteaa. ”Kun on kyse vaativista toimialoista, kuten elintarvike- ja juoma teollisuudesta, koko arvoketjun jäljitettävyys on erittäin tärkeää – ja samalla asia, jota isot brändit ovat alkaneet vaatia”, hän sanoo. ”Lisäksi selluntuotannossa tulee aina huomioida ympäristö tehokkuus ja varmistaa tuoteturvallisuus sertifikaateilla.” Metsä Fibrelle korkealaatuisen pohjoisen puun käyttö raaka- aineena on kaiken A ja O.
”Meillä on erinomaista puuta, josta saadaan puhdasta ensikuitua. Kuitujen laatua kehitetään edelleen tuotantoprosessissamme.” Kuidun innovaatiomatka jatkuu Metsä Fibre tunnetaan erilaisten kuitulaatujen monipuolisesta osaamisesta. Elintarvike- ja juoma-ala osaa arvostaa esimerkiksi innovatiivisia, kevyempiä rakenteita, jotka ovat syntyneet tästä asiantuntemuksesta. ”On osa meidän ydinosaamistamme kehittää kuituja, jotka ovat kevyitä mutta samalla riittävän kestäviä”, linjaa Nickull. Mitä tulee pakkausten tulevaisuuteen, hän on samaa mieltä siitä, että muutos on tapahtumassa: muovi ei pärjää tilanteessa, jossa kestävät vaihtoehdot kehittyvät harppauksin. ”Puukuidun asema erinomaisena uusiutuvana materiaalina on varmasti yksi avain muutoksessa. Sen avulla voidaan saavuttaa vielä paljon nykyistä enemmän.” Muovikansi kahvimukiin – miksi ihmeessä? Pakkausalalla on kosolti tuoreita innovaatioita, jotka ovat poris- seet pinnan alla pitkään. The Paper Lid Companyn perustaja Matti Salonoja mietti jo vuosia sitten, että take-away-juomakupeille tarvitaan kartonkikannet – ja lopulta päätti tehdä asialle jotain. Yhdessä ystävänsä Ilkka Harjun kanssa, joka on Metsä Boardin EMEA- ja APAC-alueista vastaava pakkauspalvelujohtaja, Salon oja päätti luoda täysin kierrätettävän kartonkikannen juoma kupeille. ”Testasimme kannen ensimmäistä versiota jo vuonna 2016, ja lopullinen läpimurto kehitystyössä tapahtui vuonna 2020”, Salonoja kertaa. Tammikuussa 2022 kansi tuli vihdoin markkinoille, ja kesään mennessä sen myynti oli jo 20 miljoonaa kappaletta.
Tom Nickull Metsä Fibren myyntipalveluista vastaava johtaja näkee kuidun keskeisenä uusiutuvana materiaalina tämän päivän kestävien pakkausratkaisujen näkövinkkelistä – ja kuitu on vasta pääsemässä vauhtiin.
Matti Salonoja The Paper Lid Companyn perustaja näkee kovan luokan mahdollisuuksia kansainvälisillä ruoka- ja juomamarkkinoilla ja odottaa näkevänsä jopa radikaaleja innovaatioita lähitulevaisuudessa.
13
Powered by FlippingBook